joi, 19 august 2010

Retete de odinioara - Galuste cu prune




Ingrediente:

- 1 kg de cartofi
- 1 kg de prune
- 350 gr faina
- 300 gr pesmet
- 1 ou
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de unt
- 2 lingurite ulei
- scortisoara
- zahar

Preparare:

Curatam, taiem cubulete si punem la fiert cartofii.
Spalam prunele, le taiem in jumatate si scoatem samburii. Le presaram cu zahar si scortisoara si le lasam cca.40 de minute.
Pana ce fierb cartofii, calim pesmetul in cele 2 lingurite de unt, pana devine maroniu. Imediat ce l-am luat de pe foc, punem zaharul, scortisoara si amestecam bine. Cantitatile de zahar si de scortisoara sunt dupa preferintele fiecaruia.
Dupa ce s-au fiert bine cartofii, ii scurgem de apa si ii pisam ca pentru pireu. Adaugam faina, 1 lingurita de sare, una dezahar, 2 de ulei si un ou.
Amestecam totul pana obtinem un aluat moale.
Intr-o cratita mai mare punem sa fiarba apa, cca. 3l, cu sare.
Cu lingura luam aluatul si il aplatizam in mana pudrata cu faina. Punem la mijloc o jumatate de pruna sau o pruna. Formam galuste( bile ) pe care le dam prin faina si le punem pe o farfurie presarata bine cu faina.
Dupa ce apa fierbe, dam focul mai mic si punem galustele. Cand sunt gata se ridica singure la suprafata. Se scot in strecuratoare, cat sant inca calde se tavalesc prin amestecul de pesmet, zahar si scortisoara.
Sunt bune calde, dar si reci.
Pofta buna!

4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...