luni, 26 martie 2012

Retete de post - Placinta de dovleac



Foto by Simona Floroaia - La Bohème



Am facut aceasta reteta dupa siteul Delicii Culinare. Cred ca a iesit la fel de buna, deoarece nici nu s-a racit bine ca nu mai era nici urma de placinta.

Ingrediente:

Pentru umputura:
- 1 kg dovleac ras
- 8-9 linguri de zahar (dupa gust)
- 2 linguri de ulei Cardinal
- 1-2 plicuri zahar vanilat
- stafide optional
Pentru coca
- 300-350 g faina
- 10 linguri de apa (pline)
- 5 linguri de ulei (pline)
- 3 linguri de otet

Preparare:

Dovleacul se taie, se curata de coaja, apoi se rade pe razatoarea mare. Intr-o cratita se pune putin ulei, in care se caleste dovleacul ras impreuna cu zaharul. Cand s-a inmuiat putin doveacul, se ia de pe foc si se adauga scortisoara , zahar vanilat si optional stafide.

Se pune faina intr-un castron adanc. Se face o adancitura in faina, in care se pune solutia de apa, ulei si otet, apoi la inceput se amesteca usor cu o lingura. Dupa aceea se framanta cu mana, pana coca devine numai buna de intins (nu prea tare, usor elestica).

Se imparte coca in patru bucati. Pe masa de lucru se pune faina si cu ajutorul sucitorului, se intinde o foaie subtire.De fiecare data cand se intoarce foaia, se mai adauga putina faina, atat pe foaie cat si pe masa de lucru.

Cand foaia este gata, se acopera cu umplutura pe trei sferturi din suprafata, apoi se ruleaza si se aseaza in tava, unsa cu ulei in prealabil.

Cu fiecare bucata de coca se procedeaza la fel. Rulourile asezate in tava , se ung cu ulei si se baga in cuptorul incins, la foc potrivit. Cand s-au rumenit frumos , se scot din cuptor si se acopera cu un strat de zahar pudra.
Pofta buna!

Retete culinare - Musaca cu piure de cartofi



Ingrediente:

- 800 g carne tocata de ce animal sau pasare va place
ca vorba aceea "cea mai buna pasare e....porcul"
- 2 kg cartofi
- 1 ceapa
- 1 cescuta de lapte
- 1 cana de vin alb, sec ( optional)
- 4 oua
- 2 linguri ulei Cardinal
- sare, piper, cimbru, dupa gust




Foto by Simona Floroaia - La Bohème



Preparare:

Din cartofi ( fierti bineinteles) si lapte facem un piure.
Curatam si taiam marunt ceapa si o punem sa se caleasca in ulei, impreuna cu carnea. Adaugam , lingura cu bulion, vinul si lasam sa fiarba.
Intr-o tava termorezistenta punem jumatate din cantitatea de piure si il intindem uniform. Punem peste piure carnea si deasupra cealalta jumatate de piure. Dam la cuptorul bine incins pentru 45 de minute. Dupa acest timp scoatem tava de la cuptor, batem bine ouale si le turnam deasupra. Mai dam la cuptorm pentru 15 minute.

Carnea poate fi inlocuita cu 2 pachete de soia granule, fierte dupa cum scrie pe pachet.

Retete culinare - Soufflé de cartofi


Chiar dacă acest fel de mâncare cu cartofi este rapid şi uşor de facut, este fabulos.

Ingrediente:
- 3 cesti cartofi fierti si pisati bine cu furculita
- 4 oua
- 1/2 cana frisca
- 1 si 1/2 cana branza rasa
sau cascaval
- 50 g unt
- piper

Preparare:
Mixati piureul cu ouale batute bine, frisca si 1 cana de branza rasa, pana se omogenizeaza.
Ungeti cu unt un vas termorezistent si puneti compozitia. Nivelati bine si presarati cealalta jumatate de cana cu branza rasa.
Dati la cuptorul bine incins pana se rumeneste frumos.
Pofta buna1

luni, 19 martie 2012

Retete culinare de Paste - Placinta cu carne de miel


Ingrediente:

- 800 g carne tocata de miel
- 800 g branza de burduf sau
branza de oaie
- 800 g cartofi
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 1 cana de vin sec
- cimbru, piper, sare
- 50 g unt
- ulei

Preparare:

Curatam cartofii, ii spalam, ii fierbem si ii facem piure. Lasam sa se raceasca.
Intre timp curatam spalam si taiem marunt ceapa si morcovii. Punem la calit ceapa si morcovii pana se inmoaie.
Adaugam carnea tocata de miel, amestecam si lasam pana ce carnea isi schimba culoarea. In acest moment turnam vinul si lasam pana se evapora. Condimentam dupa gust, cu cimbru, sare si piper.
Amestecam bine pireul cu branza, pe care am ras-o anterior.
Ungem o tava cu unt si asezam compozitia de carne
si deasupra intindem piureul amestecat cu branza.
Dam la cuptorul bine incins pana se rumeneste bine.
Pofta buna!

joi, 15 martie 2012

Retete culinare - Cascaval in aluat


Ingrediente:

- 400 g cascaval
- 3 linguri faina
- 2 oua
- 1/2 ceasca de lapte
- ulei pentru prajit

Preparare:

Se pregateste aluatul: se freaca bine intr-un castron 2 oua cu 3 linguri plinr de faina, cu grija sa nu se faca cocoloase. Se subtiaza cu lapte, astfel incat sa obtinem un aluat ceva mai gros decat cel de clatite. Se pune sare dupa gust.
Se taie cascavalul bastonase. Se infierbanta ulei mai mult intr-o tigaie. Se da, bine, cascavalul prin aluat si se prajeste pana prinde o culoare aurie. Se scoate cascavalul pe un servetel de hartie. Se serveste de preferinta cald.
Pofta buna!

Retete culinare - Mamaliga fiarta




Ingrediente:

- 500 g malai
- 1 si 1/2 l apa
- 1 lingurita sare

Preparare:

Punem tuciul cu apa la fiert. Separat avem malaiul proaspat cernut. Cand apa da in fiert punem o lingurita de sare si presaram putin malai. Dupa cateva minute, cand apa clocoteste bine, turnam malaiul tot deodata, introducem facaletul in ceaun si despicam movilita de malai in doua. Lasam sa fiarba incet circa 1/2 ora. In cepem apoi sa amestecam bine de tot, apasand facaletul spre peretii ceaunului. In acest moment putem inlocui facaletul cu un tel mare, pentru a se desface mai bine eventualele cocoloase. Daca ni se pare mamaliga prea moale, mai presaram putin malai, amestecand intruna. La urma tinem telul drept in mamaliga si-l frecam repede intre palme. Il scoatem. Daca iese curat inseamna ca mamaliga este fiarta, daca se tine mamaliga de el, o mai lasam sa fiarba. Muiem apoi o lingura de lemn in apa si apasam marginile. O mai lasam cateva clipe pe aragaza, ca sa se coaca la fund si sa se rastoarne usor. Apucam ceaunul cu o carpa, il scutura de cateva ori in laturi si rasturnam mamaliga pe un fund de lemn sau platou rotund.

miercuri, 14 martie 2012

Retete culinare - Briose cu fructe de padure



Ingrediente:

- 3 oua
- 120 g unt
- 160 g faina
- 200 g fructe de padure( congelate)
- 1 esenta de vanilie
- 1 plic praf de copt

Preparare:

1. Se freaca untul, spuma, cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi se incorporeaza faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se mixeaza bine amestecul si se adauga esenta de vanilie si jumatate din cantitatea de fructe, scurse bine.
2. Se toarna compozitia in formele de briose unse si tapetate, se pun deasupra fructele ramase si se coc in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, circa 30 de minute.
Se pot servi cu frisca si sirop.
Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...