sâmbătă, 10 martie 2012

Retete culinare - Supa crema de usturoi

Reteta si pozele apartin site-ului eBucataria. Multumiri!

Eu, mărturisesc, nu sunt un mare fan al supelor sau ciorbelor, în general vorbind. Dar există câteva la care nu pot niciodată să zic nu: ciorba cu perișoare, ciorba de fasole cu ciolan sau supa cremă de cartofi făcută de mama în copilărie. Acum, la lista asta se adaugă și această supă cu usturoi, destul de populară printre slovaci. Am primit rețeta de la Ivo Bobal, care mi-a făcut și alte surprize și căruia îi mulțumesc.


Ingrediente:

- 1 litru fond de pui*
- 50 grame unt
- 2 linguri de făină
- 10 căței de usturoi
- 6-7 cartofi medii
- 100 ml smântână dulce
- crutoane
- cașcaval
- pătrunjel verde
- sare, piper
Să ne lămurim cu fondul ăsta de pui. Supa asta poate fi făcută și cu apă, dar e mult mai bună dacă folosim o supă (sau fond) de pui. Se face astfel - câteva bucăți de carne de pui, de preferat cu os (de exemplu, cele care vă rămân când dezosați un piept de pui) se pun la fiert într-un litru de apă cu un morcov, câteva felii de țelină, o ceapă tăiată în 4, câteva boabe de piper și o linguriță de sare. Se dă în clocot și apoi se lasă la fiert 90-120 de minute, la foc mic. Apoi, se strecoară zeama și se folosește la diverse mâncăruri, ca bază. Ăsta e fondul de pui.

Preparare:

Bun, să revenim la supa noastră. Mai întâi, am tăiat cartofii cubulețe și cățeii de usturoi în felii.

Într-o oală de supă, am topit untul la foc mic.
Am adăugat usturoiul și l-am lăsat 1 minut să se rumenească (tot la foc mic)
Am pus cele 2 linguri de făină, am lăsat până s-a rumenit un pic, după care am pus fondul de pui (repet, dacă n-aveam, puneam apă și tot bună ieșea). După care am pus cartofii tăiați cuburi.
Am dat focul mai tare și am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat de tot cartofii. După care i-am pisat, acolo în oală, cu o unealtă de făcut piure (dacă n-aveam, îi zdrobeam cu o lingură) și la urmă am adăugat smântâna dulce. Am amestecat bine, apoi am pus supa în castron și am adăugat crutoane și cașcaval tăiat cuburi mici de tot, precum și pătrunjel verde tocat mărunt.
Adevăr vă zic - deși nu sunt un iubitor de supe, asta m-a uns pe suflet.
Poftă bună!

3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...