miercuri, 15 mai 2013

Retete culinare - Corabioare de dovlecei umplute cu branza


Dupa o reteteta luata de pe siteul www.gustos.ro.

Ingrediente:
-  4 dovlecei potrivit de mari
-  2 oua
-  300 g branza(telemea de vaci putin sarata)
-  100 g cascaval
-  1 lingura de gris
-  marar, piper si sare daca mai este cazul
-  1/2 lingurita de chimen

Preparare:
Am taiat dovleceii in doua pe lung si la baza am tait o portiune ca sa se poata aseza fara sa se rastoarne.

I-am scobit de seminte( cu o lingurita si cu grija sa nu-i gauresti) apoi i-am dat in cateva clocote, in apa cu sare. Cat s-au racit am preparat compozitia formata din branza data pe razatoare, ouale batute,gris, piper, marar si chimenul pisat putin pentru a-i activa aromele. Am gustat de sare si i-am mai pus putina. 

Am umplut corabioarele si le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt.
Le-am dat la cuptor pentru 40-50 min. Cand sunt aproape gata, razi cascavalul peste ele si le mai lasi 2-3 minute.
Le poti servi calde, dar la fel de bine merg si reci. 

Pofta buna!

marți, 14 mai 2013

Retete culinare - Tarta cu spanac si smantana


Sursa de inspiratie, cu unele modificari: Taste Bazaar

Ingrediente:
Pentru aluat
- 200 g faina
- 100 g unt
- 50 g cascaval
- 2-3 linguri apa
Pentru compozitie
o ceapa medie 
- doua linguri de ulei de masline
- 450 gr spanac congelat
- 3 ciuperci (optional)
- 2 catei de usturoi
- 250 ml smantana
- 50 ml lapte

- 3 oua de gaina, pentru compozitie
- 4 oua de prepelita pentru pus deasupra
50 gr urda (sau alt tip de branza, sau puteti sa nu adaugati branza)

- o lingurita de mustar
- piper
- sare

Preparare:

Mai intai am amestecat bine (cu mainile) faina cu untul, pana cand s-au format niste “firmituri”. 




Apoi am adaugat cascavalul, am mai framantat un pic si la sfarsit am adaugat 2-3 linguri de apa pentru a omogeniza aluatul.

 L-am bagat la frigider 20 de minute.
Dupa ce l-am scos de la frigider, l-am intins pentru a-l aseza in tava de tarta. Am pus o bucata mai mare de folie alimentara pe masa, am asezat aluatul pe ea si am mai pus peste el o alta bucata de folie. Am presat usor cu mainile pana cand aluatul s-a turtit si apoi l-am intins cu sucitorul. Dupa ce a ajuns destul de mare pentru a acoperi tava, am dezlipit folia de deasupra si l-am ridicat usor de pe masa cu tot cu folia de dedesubt ca sa il asez pe tava (cu folia deasupra, dupa care am dezlipit-o).
In felul asta nu se rupe si se transfera mult mai usor.
Aluatul trebuie sa depaseasca marginea tavii pentru ca e posibil sa se mai stranga la copt.
Am intepat aluatul cu o furculita si l-am bagat la cuptor la foc mic spre mediu (160-180 de grade) pentru cam 20 de minute pana cand s-a rumenit putin.
Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa 5-10 minute sa se raceasca.
  Intr-o oala inalta se caleste ceapa taiata marunt, pana cand se inmoaie, in uleiul de masline. Apoi se adauga ciupercile taiate felii si se mai calesc 4-5 minute. Adaugati spanacul si usturoiul zdrobit si tineti pe foc pana cand spanacul scade si devine moale.

  Bateti ouale de gaina cu un tel, adaugati smantana, laptele, mustarul, sare, piper si urda.

 Scurgeti bine spanacul de lichid si puneti-l in compozitie,

 apoi turnati totul peste aluatul copt.

   Tarta se coace la 160-170 de grade, timp de 30-40 de minute. Cu 5 minute inainte de a opri focul, am spart peste ea si 4 oua de prepelita. 

Pofta buna!

  

marți, 7 mai 2013

Pasca cu ciocolata fara aluat



M-am inspirat de la reteta lui angyb  http://www.bucataras.ro/retete/pasca-fara-aluat-cu-ciocolata-45642.html.
Eu am mai adăugat în plus față de rețetă niște fulgi de ciocolată în compoziția cu brânză, precum și la final, peste stratul de ciocolată.

Ingrediente:
-250 g branza de vaci
-175 g crema de branza
-130 g zahar
-3 oua
-3 linguri de faina alba
-2 linguri gris
-1plic de drojdie pt.dulciuri(sau praf de copt)
-80g unt topit
-fulgi de ciocolata
Glazura:
-150 g ciocolata cu lapte
-80 g unt

Preparare:

Separam albusurile de galbenusuri.
Amestecam branza de vaci cu crema de branza, galbenusurile si zaharul.
Adaugam untul topit, faina, grisul si drojdia.  
Batem spuma albusurile cu un praf de sare si le adaugam la amestecul de branza amestecand de sus in jos 
Amestecam compozitia cu o parte din fulgii de ciocolata(dupa gust)
Turnam compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 160 de grade aproximativ 45 de minute.
Glazura: Topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de abur si dupa ce s-a racit un pic o turnam peste pasca racita.
Cand ciocolata de pe pasca este rece, presaram peste ea fulgi de ciocolata si dam la frigider pana in momentul servirii.

Pofta buna!

vineri, 3 mai 2013

Paste Fericit!

Acum in prag de sarbatoare tin sa multumesc tuturor celor care mi-au vizitat blogul!
"SA VA IUBITI UNUL PE ALTUL PRECUM EU V-AM IUBIT PE VOI"


RUGACIUNE CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care ai plans pentru Lazar si lacrimi de intristare si de milostivire ai varsat pentru dansul, primeste lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindeca patimile mele.! Cu ranile Tale, tamaduieste ranile mele. Cu Sangele Tau, curateste sangele meu si amesteca in trupul meu mireasma trupului Tau, celui de viata facator. Fierea, cu care vrajmasii Te-au adapat, sa indulceasca amaraciunea cu care potrivnicul m-a adapat. Trupul Tau intins pe Cruce, sa intinda catre Tine mintea mea, cea trasa jos de diavoli. Capul Tau, pe care l-ai aplecat pe Cruce, sa inalte capul meu cel palmuit de potrivnici. Preasfintele Tale maini, pironite de cei faradelege pe Cruce, sa ma traga spre Tine din prapastia pierzarii, precum a fagaduit preasfanta gura Ta. Fata Ta, cea batjocorita cu palmuiri si cu scuipari, sa umple de stralucire fata mea cea intinata in faradelegi. Duhul Tau, pe care l-ai incredintat Tatalui cand erai pe Cruce, sa ma povatuiasca spre Tine, prin harul Tau. Nu am inima plina de durere ca sa te caut; nu am pocainta, nici umilinta, care intorc pe fii la mostenirea lor; nu am lacrimi mangaietoare, Stapane. S-a intunecat mintea mea cu cele lumesti si nu poate sa caute spre Tine cu durere. S-a racit inima mea de atatea ispite si nu poate sa se infierbante cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, vistierul bunatatilor, daruieste-mi pocainta nestirbita si inima indurerata, ca sa poprnesc cu tot sufletul in cautarea Ta; caci fara de Tine ma voi instraina de tot binele. Da-mi asadar, Bunule, harul Tau. Tatal, Care Te-a nascut din sanurile Sale fara de ani si mai inainte de veci, sa innoiasca in mine inchipuirea icoanei Tale. Te-am parasit, Doamne; sa nu ma parasesti. Am iesit de la Tine; iesi in cautarea mea. Du-ma la pasunea Ta. Numara-ma intre oile turmei Tale preaalese. Hraneste-ma impreuna cu ele din verdeata dumnezeiestilor Tale Taine. Caci inima lor curata este salasul Tau si se vede intr-ansa stralucirea descoperirilor Tale. Stralucirea Ta este mangaierea si odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine in necazuri si in toate felurile de chinuri. Acestei straluciri ma invredniceste si pe mine nevrednicul cu harul si cu iubirea de oameni a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, in vecii vecilor. Amin.

joi, 2 mai 2013

Propunere reteta de Paste - Coronita cu ciuperci



Am vazut aceasta reteteta, pe Facebook, la prietena mea  Sorina Gabriela Anghel si am salivat foarte tare, in consecinta i-am cerut reteta si am trecut la treaba. Nu a iesit asa de frumoasa ca a ei, dar nici nu a ramas nemancata.
Atentie! Sa nu faceti aceiasi greseala ca mine: dupa ce am calit ceapa cu ciupercile si patrunjelul, nu le-am lasat sa se scurga foarte bine, inainte sa adaug oul, drept pentru care o portiune din aluat a iesit un pic crud.

Ingrediente:


- 1 foaie de aluat foietaj, eu am avut congelat (1000gr )
- 500 gr ciuperci champignon sau 2 conserve (eu am folosit proaspete)
- 100 gr de cascaval+50 gr 50 gr cascaval pentru final
- 2 oua, 1 pentru compozitie si 1 pentru uns
- 1 ceapa uscatä +1 legäturä ceapä verde , o legäturä pätrunjel
- sare, piper, cimbru




Preparare:

Ceapa se taie ,se caleste,


apoi dupa vreo 5 minute adäugäm ciupercile tocate si pätrunjelul verde tocat.


Räcim compozitia, adäugäm oul bätut cu sare, piper, cimbru si cascaval. Amestecäm aceastea cu ciupercile si ceapa (dupä ce sunt reci binisor pentru a nu cuagula oul)
Intr-o tava se pune aluatul apoi asezam umplutura pe marginea aluatului, in mijloc crestam cu un cutit formand triunghiuri, apoi fiecare triunghi il tragem peste umplutura apasand usor cu varful degetelor pentru a se lipi.Ungem cu ou, apoi presäräm cele 50 gr cascaval ras.
  

Dam tava la cuptor circa 35 de minute (pana se rumeneste frumos).


Pofta buna!

miercuri, 1 mai 2013

Dulciuri - Prajitura rasturnata cu mere


O reteta gasita pe site-ul bucataras.ro!

Ingrediente:
1 kg mere (golden am folosit eu)
-  5 oua
-  5 linguri zahar
-  1 lingurita praf de copt
-  5 linguri faina
-  coaja rasa de lamaie
-  50 g unt
-  scortisoara
-  + 8 linguri zahar pt. caramel


Nu am mai avut rabdare sa o onornez :) !

Preparare

 Intr-un vas se caramelizeaza cele 8 linguri de zahar si se tapeteaza vasul cu acest caramel. Merele se curata, se taie in sferturi si se aseaza peste caramel. Se presara peste mere 1 lingura zahar, scortisoara si se pun bucatele de unt. Se pune tava la cuptor 10 minute sa se inmoaie putin merele, timp in care se prepara blatul. Se bat cele 5 albusuri spuma, se adauga zaharul, se bate in continuare pana se topeste zaharul, se adauga si galbenusurile si coaja de lamaie, apoi amestecand cu lingura se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se toarna compozitia obtinuta peste mere si se coace prajitura 35 minute . Cel mai bine e sa se faca testul cu scobitoarea.  Se rastoarna prajitura si se lasa sa se raceasca apoi se serveste ca atare sau decorata cu frisca.
Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...