joi, 26 aprilie 2012

Stiri - Profesorul Dumitrache de la Institutul Parhon: Cine vrea cretinism în masă să fie împotriva iodării sării

Sursa: Mediafax

"Iodarea sării la noi în ţară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30 la sută din polulaţie suferă de acest deficit de iod", a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei şi la "o biosinteză anapoda".

"Consecinţele acestui lucru sunt guşa şi cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în ţară a dispărut guşa gigantă şi cretinismul. UNESCO a fost cel cea care a catalizat această acţiune. A făcut un lucru foarte bun", a mai spus profesorul Dumitrache.


El a recunoscut că iodarea sării a dus la creşterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncţionale tiroidiene.

"Din păcate a crescut, totuşi în mod nesemnificativ, cancerul papilar şi patologia hiperfuncţională tiroidiană. Dar şi una şi alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie şi vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice şi să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizaţie", a conchis Constantin Dumitrache.
Sursa: Mediafax

VOI CE PARERE AVETI?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...