vineri, 19 noiembrie 2010

Efortul in gospodarie

* Statisticile constata ca 80% din timpul afectat indatoririlor gospodaresti revine inca femeilor.
* O gospodina, in decursul a 50 de ani de activitate casnica, parcurge circa 150 000 km,distanta care corespunde unui traseu ce inconjoara de mai mult de trei ori planeta noastra.
* In decursul unei zile, o gospodina indeplineste 60 - 150 de obligatii.
* O ora de mers prin casa,fara a calcula aplecatul si ridicatul, necesita un consum de energie egal cu ridicarea unei greutati de 1 kg la o inaltime de un metru - de 2000 de ori.
Desi industria a pus la dispozitia femeii o serie de ustensile gospodaresti ca : aspiratorul de praf, masina de spalat rufe, masina de spalat vase,peria electrica de frecat podele, robotul de bucatarie si altele automatizate sau semiautomatizate, diminuand efortul fizic, munca in gospodarie continua sa fie obositoare si tracasanta, solicitand efort fizic si timp din partea femeii.
Studiile efectuate la noi in tara demonstreaza ca exista doua motive care greveaza femeia in activitatea casnica : primul tine de faptul ca nu toata familia este angrenata in treburile gospodariei ; revine ca un laitmotiv raspunsul majoritatii familiilor chestionate ca femeia - mama este aceea care duce greul casei. Cel de-al doilea motiv reiese din constatarea ca multe din gospodinele noastre, desi harnice, nu stiu inca sa-si dozeze efortul pentru a obtine un randament maxim, cu alte cuvinte , nu stiu inca sa realizeze cu o cheltuiala de energie mica,in timp scurt, ceea ce isi propun in munca de zi cu zi,acasa.
Din investigatiile facute la noi in tara de medici de igiena muncii si sociologi a reiesit ca nu arareori femeia lucreaza in timpul unei zile in gospodarie un numar de ore aproape egal cu cel de la serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...