joi, 17 aprilie 2014

Cum se fac sarmalele pas cu pas




Ingrediente:
Pentru umplutura
- 700 g pulpa de porc tocata
- 800 g carne de pui tocata
- 1 si 1/2 cana de orez
- 1 ceapa mare
- 1 lingura de bulion
- cimbru
- piper
- 1 lingura de sare
- 1 pahar de apa calda
Pentru impachetatat
- foile de la 2 verze murate (mai maricele)
Pentru pus la fiert
- 1 varza murata tocata marunt ( una mai mica)
- 800 g scaricica de porc afumata taiata bucatele
- 500 ml suc de rosii
- piper boabe
- apa

Preparare:
Umplutura
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Spalam orezul,
Incingem bine uleiul, punem ceapa si o calim pana devine sticloasa.
Adaugam orezul amestecand des, cu o lingura de lemn, sa nu se lipeasca. 
Calim 5 minute, dupa care adaugam bulionul, amestecam si turnam apa si mai lasam 10 minute, amestecam des.


Cand a scazut apa, luam dupa foc si lasam sa se racoreasca.
Punem carnea intr-un castron incapator,


adaugam orezul care s-a racit, cimbru si piper si amestecam.

Topim sarea in paharul de apa calda.
Turnam treptat, peste compozitie apa cu sare si framantam bine cu maiinile, pana se incorporeaza toata apa.

Ideal ar fi sa lasam compozitia cam o jumatate de ora sa se odihneasca, pentru a se intre patrunde aromele, dar se poate sa sarim acest pas.
Impachetatul
Eliminam nervurile foilor de varza sau le strivim cu podul palmei, cu grija sa nu le rupem.
Daca avem foi mai mari, le taiem in doua.
Se intind bucatile de foi de varza pe masa, se pune o lingura de tocatura pe latimea frunzei, catre unul din capete. Se impatureste capatul scurt peste umplutura, se aduce capatul lateral peste acesta, apoi se continua rularea pe lungime, pana la celalalt capat al frunzei, dupa care capatul ramas liber se introduce in rulou, ca sa-l inchida.




Procedati asa pana terminati compozitia.


Punem la fiert
* Sarmalele trebuie sa ocupe3/4 din vasul in care le fierbeti, pentru ca se vor umfla.
Intr-o oala mare punem pe fund varza tocata marunt si peste ea primul strat de sarmale asezate cu grija.


Peste sarmale turnam o parte din sucul de rosii,i punem bucatele de scaricica afumata si cateva boabe de piper.

Continuam asa pana ajungem la 3/4 din capacitate oalei ( daca ne mai raman sarmale le punem sa fiarba in alt vas, dupa ceiasi metoda)
Peste sarmale punem varza tocata si suc de rosii.
Turnam apa clocotita pana ajunge putin peste nivelul sarmalelor.




Le punem pe argaz la flacara mare pana incep sa fiarba, dupa care le mutam pe o flacara mica unde am pus o tabla  ca sa nu se lipeasca.
Lasam la fiert cam doua ore, timp in care completam cu apa clocotita, pana la nivelul initial si invartim oala, ridicand-o de pe tabla ( se apuca oala de manere si se misca stanga dreapta si invers de 2-3 ori). Dupa acest timp scoatem o sarma si vedem daca s-a fiert, daca se poate taia usor cu furculita. Daca nu s-au fiert continuam sa letinem pe foc pana sunt fierte.


Daca sunt fierte le bagam la cuptor, incins bine in prealabil si le lasam pana se rumenesc frumos deasupra.


Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Scuze,dar este prea mult orez chiar foarte mult!la 1kg de carne se pune 100g orez!Asa spun toți bucatarii nu eu!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...