Ingrediente:
- 1 conopida de aproximativ 1 kg
- 1 lingura amidon
- 2 linguri smantana
- 150 g branza de vaca
- 1 lingura unt
- sare
Preparare:
1. Desfaci conopida in buchete, pe care le oparesti in apa usor sarata, apoi le lasi sa se scurga bine.
2. Razi fin telemeaua si o amesteci cu smantana si amidonul. Ungi o forma termorezistenta.
Treci buchetele de conopida prin amestecul cu branza si le asezi in vasul termorezistent.
3. Introduci forma in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, pentru 20 de minute, pana cand conopida se rumeneste.
O servesti fierbinte, fie la pranz, ca garnitura, fie la o cina usoara.
Conopida ajuta la detoxificarea organismului, alaturi de alte legume bogate in fibre alimentare.
Pofta buna!
Ne-am obisnuit sa gandim scortisoara ca pe un condiment care ne trimite cu gandul la prajiturile de Craciun sau la o cana cu vin fiert in serile geroase de iarna. Putini cunosc, insa, calitatile curative pe care aceasta le are.
Dar oare stim cu totii ce tip de planta este scortisoara?
Scortisoara (Cinnamonium zeylanicum) este un copac a carui scoarta se prelucreaza si este utilizata ca si condiment. Creste in India, facand parte din familia dafinului. In antichitate era extrem de greu de procurat, motiv pentru care nu si-o puteau achizitiona decat persoanele foarte bogate. Vechii egipteni o utilizau pentru imbalsamari nu doar datorita mirosului ei foarte puternic, dar si a capacitatii crescute de conservare.
Aceasta din urma calitate face sa fie recomandata adaugarea unui praf de scortisoara in mancaruri, care vor rezista pentru o perioada mai lunga de timp.Astazi ne este foarte la indemana procurarea scortisoarei, chiar daca ea creste doar in anumite zone ale lumii.
Daca este consumata cu masura, scortisoara poate fi folosita ca leac pentru boli dintre cele mai diferite, dar si de o gravitate foarte mare. Datorita continutului bogat in antioxidanti, aceasta poate ajuta chiar si in tratarea cancerului. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale uleiului extras din lemnul de scortisoara sunt recomandate pentru tratarea infestarii cu diferite bacterii sau ciuperci.
Medicina naturista recomanda folosirea scortisoarei atat pentru uz intern (consumand ceai de scortisoara) cat si pentru uz extern (in amestecuri de miere cu scortisoara, uleiuri de scortisoara ). Pentru a prepara un ceai de scortisoara este recomandata utilizarea bucatilor lemnoase de scortisoara. Se pot obtine ceaiuri in urma fierberii unei bucati de scortisoara pentru o perioada de zece minute (dupa care lemnul este inlaturat) dar si prin infuzie. Studii recente au demonstrat ca scortisoara este un inamic indubitabil impotriva nivelului ridicat de colesterol din sange. Previne coagularea sangelui si il fluidizeaza.
Prevenirea infertilitatii, precum si intarirea organelor genitale este, inca din timpurile stravechi, o atributie pe care femeile o incredintau acestui condiment miraculos. Este buna si pentru inlaturarea durerilor menstruale, fiind un foarte bun antiinflamator.
Placerea poate fi imbinata cu utilitatea in cazul amestecului unei cantitati de 50 de grame de scortisoara cu un litru de vin care urmeaza sa fie fiert. Desi pare incredibil, acest amestec ajuta la inlaturarea balonarilor sau a constipatiei.
Multi experti spun ca scortisoara slabeste si recomanda combinatia de miere cu scortisoara pentru slabit, sau un ceai de scortisoara pentru slabit. Exista o cura de slabire cu scortisoara, care are acelasi principiu ca si o noua dieta pentru slabite aparuta: consumarea de scortisoara cu miere. Au aparut pe piata si retete cu scortisoara. Unii cosmeticieni folosesc masca cu miere si scortisoara. Parerile sunt insa impartite, in functie de experienta sau de rezultatele mai mult sau mai putin miraculoase obtinute de pe urma unor asemenea cure si slabit si diete bazate pe beneficiile scortisoarei.
Un lucru e sigur: ambele produse sunt perfect naturale, fiind utilizate ca medicament inca din vechime. Combinatia de scortisoara cu miere este indicata in tratarea mai multor boli precum racelile sau chiar gripa, eczemele, ulcerul stomacal, tusea convulsiva, boli cardiovasculare, artrita, infectii ale vezicii urinare, dureri articulare, indigestie, chair si lipsa poftei de mancare.
Gingivitele pot fi si ele inlaturate cu ajutorul ceaiurile preparate din scortisoara. Se adauga o lingurita de scoartisoara la o cana de apa fiarta iar cu lichidul obtinut de pe urma infuziei se clateste gura de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Pe langa toate calitatile pe care le-am enumerat mai sus, adaugam in plus si faptul ca, in amestec cu alte plante precum ghimbirul, nucsoara, mugurii de brad sau pin, scortisoara are si proprietati de afrodisiac, avand efect de excitant asupra sistemului nervos. Acesta este si unul dintre motivele pentru care femeilor insarcinate le este interzisa ingestia unei cantitati prea mari de scortisoara sau amestecuri cu aceasta planta.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 400 g faina
- 1 ou
- 50 g unt
- 30 g drojdie
- 125 ml lapte
- 1 praf de sare
Pentru umplutura
- 400 g ceapa
- 150 g felii de bacon
- 150 g cascaval ras
- 2 oua
- 150 ml smantana
ceapa verde pentru decor
- ulei
- sare, piper
Preparare:
1. Intr-un castron se amesteca faina cu un praf de sare. Se adauga un ou, untul moale, laptele si drojdia si se framanta un aluat omogen.
2. Se curata ceapa si se taie felii mari. Se pune intr-o tigaie putin ulei si se caleste ceapa pana devine sticloasa, dupa care se lasa sa se raceasca.
3. Intr-o forma de tarta unsa cu unt se intinde aluatul, se taie surplusul de pe margini si se inteapa cu o furculita din loc in loc.
4. Se aseaza peste aluat ceapa, feliile de bacon si se introduce forma la cuptor pentru 15 minute. Intre timp, se amesteca smantana cu doua oua batute, cascavalul ras, sare si piper dupa gust.
5. Se toarna amestecul cu cascaval peste tarta si se mai lasa la cuptor alte 15 minute. Se decoreaza cu ceapa verde tocata marunt.
Pofta buna!
Ingrediente:
- 500 g ciuperci
- 1 ceapa
- 1 rosie sau o lingurita bulion
- 2 catei de usturoi
- cimbru proaspat
- piper alb, sare
- 1 sticla de vin alb sec - se folosesc doar 100 ml, restul il bea bucatarul
- 1 lingura ulei de masline
Preparare:
1. Deschizi sticla de vin si torni un pahar, il bei. Incingi uleiul , pui ceapa curatata si taiata pestisori .O lasi putin cat sa devina aurie si o stingi cu vin. Adaugi ciupercile spalate, cateii de usturoi curatati si taiati marunt si le lasi sa fiarba impreuna 5 minute. Intre timp mai bei ceva vin.
2. Pui rosia curatata si taiata marunt, lasi pe foc pana ce au fiert si potrivesti de sare si piper. Le aduci la masa cu cimbru proaspat.
Pofta buna!
Ingrediente;
- 600 g naut
- 1 catel de usturoi
- cate o lingura de zeama de lamaie si otet de mere
- 1 radacina de ghimbir cat o nuca
- 1 lingurita chimen
- 1 ceapa rosie
- 1 ardei gras rosu
- 1 castravete
- 1/2 legatura patrunjel(optional)
- 30 ml ulei masline
Preparare:
1. Cu 12 ore inainte de preparare, pui nautul in apa rece, pentru ca bobul sa se inmoaie. Pastrezi vasul in frigider.
A doua zi, fierbi nautul timp de 2 ore, schimband apa la intervale de 30 de minute si inlocuind-o cu apa fierbinte, usor sarata.
2. Scurgi boabele fierte si le lasi sa se raceasca intr-un bol. Cureti ceapa, castravetele si ardeiul gras. Tai ceapa marunt, castravetele rondele si ardeiul cubulete.
Toci marunt patrunjelul.
Amesteci legumele si verdeata, acoperi bolul cu folie si pastrezi la frigider pana pregatesti dressingul sau pana in momentul servirii.
3. Pentru dressing, pisezi usturoiul cu sare si il amesteci cu uleiul,otetul, zeama de lamaie, chimenul macinat si ghimbirul curatat si ras fin. Stropesti salata cu dressingul, amesteci bine si o consumi dupa ce ai racit-o 1 ora.
Daca preferi salata mai picanta, adauga 1 ardei iute.
Pofta buna!
Ingredientele acestei retete, mai putin nautul, se pot inlocui dupa gust cu alte legume.
Aceasta supa este foarte usor de facut, foarte sanatoasa si gustoasa.
Ingrediente:
- 2 castraveti
- 400 ml smantana vegetala
- 100 ml apa rece
- 2-3 catei de usturoi
- 50 g alune
- marar verde
- 1 fir de ceapa verde
- sare si piper dupa gusst
Daca vreti puteti adauga si o lingura de ulei de masline.
Preparare:
Curatam de coaja castraveti, ii taiem pe jumate, le scoatem samburii folosind o lingurita si apoi ii taiem marunt. Curatam si pisam usturoiul. Spalam si taiem marunt mararul si ceapa. Taiem marunt alunele.
Punem in blender castravetii, usturoiul, smantana, apa, sare si piper( si daca doriti si lingura de ulei). Mixam bine si scoatem supa intr-un castron. Adaugam ceapa si mararul, acoperim vasul si dam la frigider cateva ore. Dupa acest timp puteti sa turna supa in boluri si ornati cu alune.
Pofta buna!
Ingrediente:
- 8 aripi de pui
- 50 ml ulei
- 5 linguri vin rosu
- 3 linguri miere
- 3 linguri suc de rosii
- piper, sare, boia iute
Pentru piure:
- 5 cartofi mari
- 100 ml lapte
- 50 g unt
- sare
Preparare:
1. Intr-un castron, amesteci vinul cu mierea, sucul de rosii, uleiul, piper, boia si sare dupa gust. Speli aripile si le pui la macerat in amestec.
Introduci castronul in frigider pentru cel putin 30 de minute.
2. Intre timp, cureti cartofii, ii tai si ii fierbi, in apa usor sarata, cam 20-30 de minute( ii incerci inainte sa opresti focul).
Scurgi cartofii fierti, ii zdrobesti si ii amesteci cu untul, laptele cald si sare dupa gust.
3. Asezi aripile intr-o forma termorezistenta, le stropesti cu putina marinata si le coci la foc mijlociu pana se rumenesc. Le servesti calde, cu piureul de cartofi.
Pofta buna!