Ne-am obisnuit sa gandim scortisoara ca pe un condiment care ne trimite cu gandul la prajiturile de Craciun sau la o cana cu vin fiert in serile geroase de iarna. Putini cunosc, insa, calitatile curative pe care aceasta le are.
Dar oare stim cu totii ce tip de planta este scortisoara?
Scortisoara (Cinnamonium zeylanicum) este un copac a carui scoarta se prelucreaza si este utilizata ca si condiment. Creste in India, facand parte din familia dafinului. In antichitate era extrem de greu de procurat, motiv pentru care nu si-o puteau achizitiona decat persoanele foarte bogate. Vechii egipteni o utilizau pentru imbalsamari nu doar datorita mirosului ei foarte puternic, dar si a capacitatii crescute de conservare.
Aceasta din urma calitate face sa fie recomandata adaugarea unui praf de scortisoara in mancaruri, care vor rezista pentru o perioada mai lunga de timp.Astazi ne este foarte la indemana procurarea scortisoarei, chiar daca ea creste doar in anumite zone ale lumii.
Daca este consumata cu masura, scortisoara poate fi folosita ca leac pentru boli dintre cele mai diferite, dar si de o gravitate foarte mare. Datorita continutului bogat in antioxidanti, aceasta poate ajuta chiar si in tratarea cancerului. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale uleiului extras din lemnul de scortisoara sunt recomandate pentru tratarea infestarii cu diferite bacterii sau ciuperci.
Medicina naturista recomanda folosirea scortisoarei atat pentru uz intern (consumand ceai de scortisoara) cat si pentru uz extern (in amestecuri de miere cu scortisoara, uleiuri de scortisoara ). Pentru a prepara un ceai de scortisoara este recomandata utilizarea bucatilor lemnoase de scortisoara. Se pot obtine ceaiuri in urma fierberii unei bucati de scortisoara pentru o perioada de zece minute (dupa care lemnul este inlaturat) dar si prin infuzie. Studii recente au demonstrat ca scortisoara este un inamic indubitabil impotriva nivelului ridicat de colesterol din sange. Previne coagularea sangelui si il fluidizeaza.
Prevenirea infertilitatii, precum si intarirea organelor genitale este, inca din timpurile stravechi, o atributie pe care femeile o incredintau acestui condiment miraculos. Este buna si pentru inlaturarea durerilor menstruale, fiind un foarte bun antiinflamator.
Placerea poate fi imbinata cu utilitatea in cazul amestecului unei cantitati de 50 de grame de scortisoara cu un litru de vin care urmeaza sa fie fiert. Desi pare incredibil, acest amestec ajuta la inlaturarea balonarilor sau a constipatiei.
Multi experti spun ca scortisoara slabeste si recomanda combinatia de miere cu scortisoara pentru slabit, sau un ceai de scortisoara pentru slabit. Exista o cura de slabire cu scortisoara, care are acelasi principiu ca si o noua dieta pentru slabite aparuta: consumarea de scortisoara cu miere. Au aparut pe piata si retete cu scortisoara. Unii cosmeticieni folosesc masca cu miere si scortisoara. Parerile sunt insa impartite, in functie de experienta sau de rezultatele mai mult sau mai putin miraculoase obtinute de pe urma unor asemenea cure si slabit si diete bazate pe beneficiile scortisoarei.
Un lucru e sigur: ambele produse sunt perfect naturale, fiind utilizate ca medicament inca din vechime. Combinatia de scortisoara cu miere este indicata in tratarea mai multor boli precum racelile sau chiar gripa, eczemele, ulcerul stomacal, tusea convulsiva, boli cardiovasculare, artrita, infectii ale vezicii urinare, dureri articulare, indigestie, chair si lipsa poftei de mancare.
Gingivitele pot fi si ele inlaturate cu ajutorul ceaiurile preparate din scortisoara. Se adauga o lingurita de scoartisoara la o cana de apa fiarta iar cu lichidul obtinut de pe urma infuziei se clateste gura de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Pe langa toate calitatile pe care le-am enumerat mai sus, adaugam in plus si faptul ca, in amestec cu alte plante precum ghimbirul, nucsoara, mugurii de brad sau pin, scortisoara are si proprietati de afrodisiac, avand efect de excitant asupra sistemului nervos. Acesta este si unul dintre motivele pentru care femeilor insarcinate le este interzisa ingestia unei cantitati prea mari de scortisoara sau amestecuri cu aceasta planta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu