luni, 9 aprilie 2012

Retete culinare - Cartofi copti cu usturoi

Pozele si reteta apartin siteului eBucataria.


Io unu' abia aștept, primăvara, să apară cartofii noi. Îi visez toată iarna prăjiți, cu smântână și mărar. Ieri, când am văzut cartofi noi în galantar, n-am mai ținut cont că-s din Egipt (adică nu foarte gustoși) și mi-am luat. Ajuns acasă, însă, am găsit pe Dietetik de-o rețetă de cartofi copți a Bucătarului Maniac care m-a făcut să-mi lase gura apă de îndată. Așa că am amânat cartofii noi prăjiți, cu smântână și mărar până la noi ordine (și pofte).


Ingrediente:

- cartofi noi (câți vreți să faceți, eu am făcut 3)
- usturoi (un cățel de usturoi pentru fiecare cartof)
- ulei extravirgin de măsline
- sare, piper, boia iute, rozmarin măcinat (mult mai bun e cel verde, dar eu n-am avut)
- opțional, o lingură de parmezan ras

Rețetă:

Mai întâi, am tăiat cartofii felii, dar nu de tot - i-am făcut așa, ca un acordeon.
În tăieturi am pus rondele de usturoi, după care am presărat peste cartofi sare, piper, boia iute și rozmarin măcinat. Apoi i-am stropit cu ulei extravirgin de măsline.
I-am pus apoi într-o tavă, pe hârtie de copt.
După vreo 40 de minute (la foc mic), au fost gata. I-am presărat cu parmezan (care, cum ziceam, e opțional)
Au fost de excepție. Și au mers de minune ca garnitură la un pui cu sos de vin și usturoi, pe care vi-l arăt mâine. Poftă bună :)

vineri, 6 aprilie 2012

Retete culinare - Salata bulgareasca cu ulei de susan


Foto by Simona Floroaia - La Bohème

Ca un baiat istet ce sunt eu am uitat sa ii pun oua si masline, pe care le aveam in frigider.
Si totusi a fost foarte buna.
Daca vreti adaugati si 3 oua fierte tari si cateva masline fara samburi.


Ingrediente:

- 10 rosii cherry
- 1 salata verde
- 3-4 ridichi
- 1/2 castravete lung
- 1 ardei capia
- 1 legatura ceapa verde
- 200 g sunca
- 200 g telemea de vaca
- 3 oua fierte tari
- cateva masline fara samburi
- 3 linguri ulei de susan Cardinal, presat la rece
- 1 lingura otet
- sare, piper
- patrunjel


Preparare:

Taiem rosiile, castravetii, ardeii, albusurile de ou si sunca cubulete. Ceapa verde se taie rondele. Se toaca fin patrunjelul si maslinele. Se pun toate intr-un bol.
Se condimenteaza salata cu sare si piper dupa gust si se amesteca totul usor.
Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie si se toarna peste salata.
Galbenusurile de ou se rad,printr-o sita fina, peste salata. Se amesteca iar. Galbenusul va forma impreuna cu dressingul un sos cremos si delicios.
Pofta buna!
Foto by Simona Floroaia - La Bohème

joi, 5 aprilie 2012

Retete culinare - Zucchini umpluti cu carne


Dovleceii Zucchini sunt originari din America Centrala si din Mexic. Aproape toti membrii familiei cucurbitacee au piele moale, pulpa si seminte mici comestibile.

Ingrediente:

- 4 dovlecei mijlocii
- 500g carne tocata de vită
( poate sa fie si de porc sau pui)
- 1/2 cana ceapa tocata
- 1 ou
- 3/4 ceasca suc de rosii
- 1/4 cana pesmet
- 1/4 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de piper
- 1 cană cascaval ras
- 3 si 1/2 lingurulei Cardinal (Ulei presat la rece 100% natural)

Preparare:

Taiam dovleceii in jumatate pe lungime, se taie o felie subţire din partea de jos a fiecaruia cu un cuţit ascuţit, pentru a permite dovlecei să stea drept. Scoatem miezul cu o lingurita.
Fierbem niste apa si oparim dovleceii timp de 5 minute, se scurg si se pun deoparte.
Între timp, într-o tigaie mare punem 3 linguri de ulei, calim carnea de vită şi ceapa la foc mediu pana cand carnea nu mai este roz. Dupa ce s-a racorit, amestecam cu oul, sucul de rosii, pesmetul,1/2 cana cascaval ras, sare si piper.
Umplem dovleceii cu compozitia de carne. Ungem cu putin ulei o tava termorezistenta, punem dovleceii si dam la cuptorul bine incins, pentru 30 de minute. Dupa acest timp scoatem tava de la cuptor si presaram pe dovlecei cascavalul ras, ramas. Mai dam la cuptor circa 10 minute, pana cascavalul se rumeneste frumos.
Pofta buna!

Retete de post - Pizza perfecta

Reteta si pozele apartin siteului dietetik.ro.


Ingrediente:

Pentru blat
- 250-350 ml de apa
- 1 lingurita de drojdie uscata
- 550 g faina
- 1 lingura faina
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita de piper negru macinat
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de ulei + 1 lingura de ulei pentru topping
Pentru pasta de tomate
- rosii uscate conservate in ulei
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita otet balsamic
- 1 lingurita zahar sau miere
- 1 lingura mustar
- sare si piper
Pentru topping
- ciupreci calite usor
- masline
- boabe de porumb
- branza tofu

Preparare:

Pasta de tomate cea mai buna este cea facuta in casa, si daca nu o ai foloseste rosii uscate conservate in ulei, pe care le transformi in pasta, in blender. Adauga un catel de usturoi, o lingurita de otet balsamic, o lingurita de zahar sau miere, sare si piper, precum si o lingura de mustar.
Deasupra poti pune ce vrei tu: ciupreci calite usor, masline, boabe de porumb, tofu si pentru cei care nu tin post, bucatele de carne de pui, branza sau cascaval sau ce mai ai prin frigider.
Blatul se face foarte simplu. Pune apa la incalzit. Dizolva drojdia in putina apa calda. Amesteca faina, sarea si piperul. Separat amesteca uleiul si mierea de albine. Adauga in acesta drojdia dizolvata. Pune combinatia in mijlocul gramezii de faina si combina totul din aproape in aproape. Adauga apa, treptat. Este o placere sa lucrezi cu mana. Framanta aluatul bine si lasa-l sa se dospeasca o ora.
Intinde blatul folosind putina faina. Pune blatul in tava pentru copt si aseaza ingredientele preferate peste pasta de tomate. Coace pizza perfecta in cuptorul bine incins pentru 30 de minute. Blatul o sa fie moale si crocant, iar pizza perfecta!
Pofta buna!

marți, 3 aprilie 2012

Retete de post - Salata de naut cu branza tofu


Ingrediente:

- 1 cana naut

- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 1 catel de usturoi proaspat tocat fin
- 1 ceasca branza tofu maruntita
- 2 rosii mici taiate cubulete
- 1/2 cana masline fara samburi taiate dupa preferinta
- 1/2-1 legatura de patrunjel tocat
- sucul de la o lamaie
- un varf de lingurita de boia iute
- 1-2 maini de rucola
- sare si piper
Preparare:

Punem nautul in apa cat sa-l acopere si lasam la inmuiat peste noapte. Scurgem nautul, il transferam intr-o oala, punem apa cat sa treaca peste el cu 3 degete, il aducem la fierbere, reducem focul la mic si acoperim. Se fierbe pana cand nautul este moale, aproximativ 1 ora. Il scurgem si punem deoparte.
Incingem uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu. Adaugam ceapa si calim, amestecand des, pana cand ceapa este moale şi începe să se coloreze.
În timp ce ceapa se caleste, combinam năutul, patrunjelul, branza tofu, maslinele, rosiile, boiaua de ardei şi sucul de lămâie într-un castron mare.
Adăugam usturoiul la tigaia cu ceapa, amestecăm şi se calim timp de aproximativ un minut.
Punem ceapa si usturoiul peste salata de naut, adaugam sare, piper, ulei de masline, dupa gust si amestecam bine.
Servim peste frunze proaspete de rucola, împreună cu pâine proaspătă.
Pofta buna!

Retete de post - Ciuperci umplute cu rosii uscate


Ingredientele se pot schimba dupa gustul fiecaruia si in functie de ce aveti in casa. Se pastreaza doar ciupercile.

Ingrediente:

- 8-10 ciuperci mari
- 3 linguri ulei de masline
- 1/2 cana rosii uscate la soare
- 1 ceapa fin tocata
- 1 ardei iute( optional ) , fin tocat
- 1/4 lingurita sofran
- 2 linguri patrunjel, fin tocat
- 1 lingurita suc de lamaie
- 1/4 ceasca de masline fara samburi,
tocate marunt
- 1/3 cana cascaval de post, ras fin


Preparare:

Punem rosiile uscate in apa fierbinte pentru 20 de minute. Taiatm rosiile in bucatele mici si le punem deoparte.
Stergem ciupercile cu o carpa umeda. Scoatem tulpinile cu ajutorul unui cutit si aunei lingurite. Taiem tulpinile in bucatele foarte fine si le punem deoparte.
Incalzim o lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu. Atunci cand este incins adaugam palariile de la ciuperci si le calim intorcandule de cateva ori, pana incep sa se rumeneasca. Scoatem din tigaie si le punem deoparte.
In tigaia in care am calit palariile de la ciuperci mai adaugam 1 si 1/2 lingura de ulei si punem ceapa. O amestecam si o calim timp de un minut doua, iar apoi adaugam tulpinile tocate si ardeiul iute. Calim, amestecand frecvent, timp de aproximativ cinci minute. Acum adaugam rosiile uscate, sucul de lamaie, sofran, patrunjel, sare si piper. Gatim pentru un minut-doua si transferam intr-un bol.
Amestecam in compozitia din bol cascavalul de post, ras si maslinele taiate fin pana cand totul este bine combinat( eu am pus si o cutie de pate vegetal ). Umplem palariile, de ciuperci, cu aceasta compozitie.
Ungem o tava termorezistenta cu uleiul ramas. Asezam ciupercile, umplute, in tava. Coacem in cuptorul preancalzit pentru aproximativ 15-20 de minute.
Se decoreaza cu un pic de patrunjel proaspat, dacă se doreşte.
Pofta buna!


luni, 2 aprilie 2012

Retete culinare - Nu stiu ce....a la Grasu64



Este o reteta pe care am facut-o cu ce aveam prin casa, verdeturi, un pic de carne de porc, un pic de carne de pui si ca sa aiba consistenta am pus si orez.
Asa ca astept sa o botezam impreuna. Lasati un comentariu cu numele propus de voi.


Ingrediente:

- aproximativ 300 g pulpa de porc
- 2 pulpe de pui
- 1 legatura de ceapa verde
- 2-3 fire de usturoi verde
- 2-3 catei de usturoi
- marar si patrunjel
- 1 cana de vin alb
- 1 cana de orez
- 3 foi de dafin
- 1/2 l de suc de rosii
- 1 lingura bulion
- 2 lingurite zahar
- 1 lingurita otet
- cimbru, sare, piper
- 1 lingura de delikat

Preparare:

Spalam copanele, aici ma refer la cele de pui, si le punem la fiert in 3 litri de apa. Punem si delikatul.
Curatam si spalam ceapa verde, usturoiul verde si le taiem marunt.
Taiem fasii carnea de porc si o calim in putin ulei pana prinde o culoare aurie ( eu am pus intr-o cratita de tuci).Cand este gata o scoatem pe o farfurie.
Dupa ce s-au fiert pulpele de pui ( nu aruncam supa formata) le dezosam si le punem impreuna cu ceapa si usturoiul, sa se caleasca, in uleiul unde am calit si carnea de porc. Cand este gata adaugam carnea de porc, lingura de bulion si jumatate din vin, lasam sa dea in cateva clocote. Adaugam supa de la pulpele de pui, sucul de rosii, zaharul, otetul si foile de dafin si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute.
Dupa acest interval de timp adaugam orezul si lasam pana ce este fiert. Punem si restul de vin, cimbru sarea si piperul si mai lasam 5 minute.
Cand este gata luam dupa foc si punem mararul si patrunjelul.
Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...