marți, 21 ianuarie 2014

Tarta cu smochine si branza de capra



Aceasta reteta am gasit-o pe blogul Prajiturici si alte dulciuri si am testat-o si eu. Este o combinatie foarte buna!
Multumesc Dana Burlacu Visternicu!
Ingrediente:
- 125 g unt
- 1 galbenus ou
- 50 ml apa rece
- 200g faina
- sare un varf de cutit
- 4 smochine coapte (sa aiba culoarea mov dar sa nu fie foarte moi)
- 250-300g branza de capra
- 50 g de miez de nuca
Preparare:
   Prima data facem aluatul amestecand repejor untul, sarea, galbenusul, apa rece si faina.
Aluatul se da pentru cel putin jumatate de ora la frigider.
Cuptorul se incalzeste la 180 grade. Aluatul scos din frigider se intinde intr-o tava de tarta unsa in prealabil.
Cu o furculita gaurim usor aluatul si-l dam la cuptor pentru cca 10-15 min (pana devine galbuie).
Urmatoarea operatie este de a scoate tava din cuptor si de a aseza peste aluat feliile de branza de capra
iar deasupra smochinele taiate felii mai grosute.


Tarta se da iar la cuptor pana se inmoaie usor branza iar smochinele incep sa se rumeneasca usor.
În timp ce era tarta bine merci la cuptor, mi-a venit mie o idee năstrușnică să adaug un sos bechamel. Așa că am pus repede pe foc puțină făină, lapte, unt și brânza de capră care-mi mai rămăsese (nu știu cantitățile exacte pentru că am făcut totul foarte repede și nu am avut timp să cântăresc, le-am pus "din ochi"). După ce s-au topit toate cele, am turnat sosul peste tartă și am mai lăsat totul la cuptor încă 5 minute.

Din păcate, însă, ideea s-a dovedit a nu fi prea inspirată, sosul ăsta a stricat atât aspectul frumos al tartei, cât și gustul (a ieșit prea sărată din cauza surplusului de brânză de capră). Deci vă recomand să rămâneți la rețeta de bază!
Scoasa din tava, tarta se taie dupa ce s-a racorit.

luni, 20 ianuarie 2014

Tagliatelle cu dovleac

Da, încă o rețetă cu dovleac! Sper că nu v-ați săturat încă de el, pentru că am de gând să mai încerc câteva! Nu de alta, dar pe lângă faptul că este incredibil de gustos, dovleacul este și un aliment sănătos și foarte benefic pentru organism, fiind bogat în vitamina A. Are un important rol antioxidant și este un remediu excelent pentru întărirea sistemului imunitar și pregătirea organismului pentru iarnă.


Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline extra virgin
10 frunze de salvie
1 ceapă, curățată de coajă și tocată mărunt
100g bacon tăiat în fâșiuțe subțiri
200g pulpă de dovleac rasă (eu mai aveam niște piure de dovleac gata făcut de la una dintre rețetele anterioare și l-am folosit cu succes)
150g tagliatelle
30g Parmezan ras
sare și piper


Preparare:

Se încinge uleiul într-o tigaie mai mare și se călesc frunzele de salvie pentru 30 de secunde.

Se scot apoi și se lasă la uscat pe un prosop de hârtie. În tigaie adăugăm ceapa și o călim la foc mic pentru 5 minute, până când se înmoaie.
Adăugăm apoi bacon-ul și mai călim pentru încă 5 minute, până când se rumenește puțin.

Apoi amestecăm dovleacul și adăugăm 400ml de apă. Acoperim și fierbem la foc mic pentru 30 de minute, până când obținem un sos scăzut și gros.
Între timp, pregătim pastele: punem apă la fiert cu sare, iar când dă în clocot adăugăm tagliatellele și le fierbem conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Scurgem pastele, iar apoi le adăugăm în sosul de dovleac și asezonăm cu sare și piper. Adăugăm și Parmezanul și 4 dintre frunzele de salvie.

Servim în 2 farfurii, pe care le decorăm cu frunzele de salvie rămase.


Poftă bună!

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Varză de Bruxelles cu bacon și avocado



Ingrediente:

- 4 felii de bacon (aprox. 75g), tăiat în fâșii cam de un deget grosime
- 1/2 ceapă roșie, feliată subțire
- 2 lingurițe ulei de măsline
- 500g varză de bruxelles, spălată și tăiată în jumătăți
- 200ml supă de pui sau legume
- 1 avocado mediu, tăiat în cubulețe
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oțet balsamic
- sare și piper după gust


Preparare:



Încingem o cratiță mai măricică și perpelim feliile de bacon la foc mediu, până își pierd grăsimea și ajung crocante (cam 5-7 minute).

Scoatem bacon-ul pe un prosop de hârtie la scurs, dar păstrăm cratița pe foc.
În grăsimea lăsată de bacon călim ceapa, peste care presărăm puțină sare. O lăsăm pe foc cam 5 minute, până ajunge aurie.

Apoi o transferăm într-un bol, dar cratița rămâne în continuare pe foc.
Adăugăm 2 lingurițe de ulei și buchețelele de varză de Bruxelles. Le gătim la foc mare pentru aproximativ 2 minute, până când încep să se rumenească frumos. Apoi adăugăm supa și mai gătim varza pentru alte 5 minute, până când se înmoaie, iar lichidul s-a evaporat complet.

Aruncăm feliile de ceapă la loc în cratiță și amestecăm bine. Asezonăm cu sare și piper după gust.
Apoi transferăm totul în vasul în care le vom servi. Amestecăm și feliile crocante de bacon, adăugăm și cubulețele de avocado, iar la final stropim totul cu un amestec din ulei de măsline și oțet balsamic.



Se servește cald.

Poftă bună!

marți, 26 noiembrie 2013

Brioșe de dovleac cu cremă de brânza

Iar am abuzat de dovleac, dar de data asta în varianta dulce, cu toate mirodeniile aferente: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir. Dacă vreți să știți cât de bine miroase în casă când se odihnește în cuptor toată nebunia asta, trebuie neapărat să încercați această rețetă!




Ingrediente:

Pentru umplutura din cremă de brânză:
125g cremă de brânză (eu folosesc Philadelphia)
50g zahăr

Pentru brioșe:
250g piure de dovleac (mi-a ieșit cam dintr-un plăcintar mic, copt cu puțin ulei de măsline și apoi ciopârțit în robot)
160g zahăr
100ml ulei de măsline
2 ouă
230g făină
1/2 linguriță praf de copt
1 1/2 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță nucșoară
1/2 linguriță ghimbir
1/4 linguriță cuișoare măcinate (dintre toate aceste mirodenii, scorțișoara este singura obligatorie. În rest puteți folosi ce aveți)


Preparare:

Întâi și întâi pregătim umplutura din crema de brânză: amestecăm crema de brânză cu zahărul (fie cu mixerul, cu un robot de bucătărie sau cu o furculiță, merge oricum). Când s-au îmbinat bine, dăm amestecul la frigider pentru a-l păstra rece până pregătim brioșele.
Pentru brioșe, amestecăm dovleacul cu uleiul, zahărul și ouăle într-un castron mai mare. Adăugăm apoi făina, praful de copt și mirodeniile și amestecăm bine până se omogenizează compoziția.

Apoi asamblăm brioșele! Întâi pregătim o tavă de brioșe cu hârtiuțe sau o ungem cu puțin ulei. Apoi punem baza: pentru fiecare brioșă câte o lingură plină din amestecul de dovleac. Ca să ne asigurăm că este răspândită uniform compoziția la baza brioșei, batem tava de masă de câteva ori și rezolvăm problema.

Mai departe, punem câte o linguriță de cremă de brânză, proaspăt scoasă de la frigider.

Iar la final punem capacul brioșei, câte o lingură din amestecul de dovleac.
Dăm tava la cuptor pentru 20-25 de minute și ne bucurăm de mireasma din bucătărie!
Când sunt gata, le mai lăsăm să se răcească un pic, ca să nu ne umplem de brânză lichidă și fierbinte!


Poftă bună!

luni, 21 octombrie 2013

Tartă de dovleac și spanac, cu usturoi și rozmarin


Dacă e toamnă, atunci domnește dovleacul în bucătărie! Iar aceasta este o rețetă care pune în valoare perfect aroma extraordinară a dovleacului.
Pentru aluatul de tartă, puteți folosi o rețetă tipică de aluat, din făină, unt și ou, sau puteți încerca această variantă, de post, cu blat din migdale măcinate.


Ingrediente:

Pentru aluat:
250g migdale măcinate
50ml ulei de măsline
un vârf de cuțit de sare
1 lingură de apă

Pentru umplutură:
1 dovleac plăcintar (cam de 1kg) tăiat cubulețe și gătit
o mână plină de frunze de rozmarin
o grămăjoară mai mare de spanac
4-5 căței de usturoi (sau mai mulți, după gust), curățați și zdrobiți
50g margarina sau ulei ( unt, daca nu tineti post)
3 linguri de fulgi de drojdie ( o mana de parmezan, daca nu tineti post)
sare și piper după gust


Preparare:

Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Într-un castron mai mare, se amestecă migdalele măcinate cu sare, ulei și apă, până când se îmbină toate foarte bine. Aluatul obținut se așează cu mâna într-o formă de tartă unsă cu puțin ulei în prealabil și se presează ușor până se distribuie egal.
Se coace aluatul pentru 15-20 de minute, până când prinde o culoare aurie. După ce este gata, se scoate de la cuptor și se lasă să se răcească.
În timp ce se răcește blatul, pregătim umplutura. Într-un robot de bucătărie adăugăm dovleacul, usturoiul, frunzele de rozmarin, spanacul, margarina (sau ulei) și un pic de sare și piper. Pulsăm până obținem un piure, verificăm dacă mai e nevoie de ceva condimente și ajustăm după caz.
Umplutura se întinde cu o lingură peste blat, iar pe deasupra presărăm fulgii de drojdie.

Dăm iarăși la cuptor pentru alte 20 de minute.


Când este gata, lăsăm tarta să se răcească un pic și apoi sărim pe ea!

Poftă bună!

vineri, 18 octombrie 2013

Dovleac la cuptor cu brânză Feta și miere


Pe așa o vreme mohorâtă, ideal este să petreci cât mai puțin timp în bucătărie, dar să și ai parte de ceva absolut delicios, poate chiar ceva dulce, ca să-ți mai înveselească ziua. De aceea este perfectă această rețetă de dovleac la cuptor!
Se poate servi ca atare, ca fel principal, sau ca garnitură alături de o friptură.


Ingrediente:

1 dovleac plăcintar mai mic (cam de 1 kg)
3 linguri de ulei de măsline
3 linguri de semințe de susan
3 linguri de miere
1 lingură oțet balsamic
150g brânză Feta, fărâmițată
1/2 linguriță fulgi de ardei iute
sare și piper

Preparare:

În primul rând dăm drumul la cuptor și îl încălzim la 210 grade C.
Apoi curățăm dovleacul de coajă, îi scoatem semințele și îl tăiem în cubulețe.
Punem niște hârtie de copt într-o tavă, aranjăm cubulețele de dovleac în tavă și le stropim cu ulei.

Dăm tava la cuptor pentru circa 20 de minute.
Apoi scoatem doveacul din cuptor și îl presărăm cu semințe de susan.

Îl băgăm la loc și îl mai lăsăm la cuptor pentru încă 10 minute, până se rumenește frumos.
Când e gata, îl stropim cu oțet balsamic, adăugăm în tavă și brânza Feta fărâmițată, asezonăm cu sare și piper, stropim cu miere, iar la sfârșit adăugam și câțiva fulgi de chilli.


Se servește cald sau rece, asta dacă reușiți cumva să mai păstrați ceva până se răcește.


Poftă bună!

miercuri, 16 octombrie 2013

Risotto cu morcov și lămâie


Astăzi am pregătit o mâncare asortată cu culorile frumoase de toamnă, dar și foarte parfumată: un risotto cu morcov și lămâie. Dacă doriți să-i oferiți ceva mai multă consistență, mai puteți adăuga la final, după ce îl luați de pe foc, niște bacon sau șunculiță rumenită și tăiată mărunt.


Ingrediente:

- 1l supă de legume
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
- 200g orez
- 100ml vin alb sec
- 120g suc de morcovi (mie mi-a ieșit din 2 morcovi mai măricei)
- 2 linguri de Parmezan ras
- coaja rasă de la o lămâie
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 2 cubulețe mici de unt
- sare și piper


Preparare:

Se încinge uleiul într-o oală, iar apoi se călește ceapa, până când începe să se înmoaie (vreo 4 minute). Se adaugă orezul și se amestecă în continuu până când devine ușor transparent pe margini (cam 1 minut).
Apoi se adaugă vinul și se amestecă până se evaporă tot (aprox. 2 minute). Se toarnă apoi câte un polonic de supă caldă și se amestecă constant, până ce se absoarbe tot lichidul. Se repetă operațiunea până când se înmoaie orezul, dar rămâne totuși un pic al dente, iar sosul este cremos (s-ar putea să nu fie nevoie de tot lichidul - mie mi-au intrat cam 900ml), vreo 20 - 25 de minute. Se adaugă apoi sucul de morcov și se amestecă până când se absoarbe (vreo 4 minute).
După ce s-a încorporat și sucul de morcovi, se înlătură oala de pe foc și se adaugă cubulețele de unt, Parmezanul, coaja de lămâie și sucul de lămâie. Se asezonează cu sare și piper după gust și se servește imediat.

Poftă bună!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...