Dacă e toamnă, atunci domnește dovleacul în bucătărie! Iar aceasta este o rețetă care pune în valoare perfect aroma extraordinară a dovleacului.
Pentru aluatul de tartă, puteți folosi o rețetă tipică de aluat, din făină, unt și ou, sau puteți încerca această variantă, de post, cu blat din migdale măcinate.
Ingrediente:
Pentru aluat:
250g migdale măcinate
50ml ulei de măsline
un vârf de cuțit de sare
1 lingură de apă
Pentru umplutură:
1 dovleac plăcintar (cam de 1kg) tăiat cubulețe și gătit
o mână plină de frunze de rozmarin
o grămăjoară mai mare de spanac
4-5 căței de usturoi (sau mai mulți, după gust), curățați și zdrobiți
50g margarina sau ulei ( unt, daca nu tineti post)
3 linguri de fulgi de drojdie ( o mana de parmezan, daca nu tineti post)
sare și piper după gust
Preparare:
Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Într-un castron mai mare, se amestecă migdalele măcinate cu sare, ulei și apă, până când se îmbină toate foarte bine. Aluatul obținut se așează cu mâna într-o formă de tartă unsă cu puțin ulei în prealabil și se presează ușor până se distribuie egal.
Se coace aluatul pentru 15-20 de minute, până când prinde o culoare aurie. După ce este gata, se scoate de la cuptor și se lasă să se răcească.
În timp ce se răcește blatul, pregătim umplutura. Într-un robot de bucătărie adăugăm dovleacul, usturoiul, frunzele de rozmarin, spanacul, margarina (sau ulei) și un pic de sare și piper. Pulsăm până obținem un piure, verificăm dacă mai e nevoie de ceva condimente și ajustăm după caz.
Umplutura se întinde cu o lingură peste blat, iar pe deasupra presărăm fulgii de drojdie.
Dăm iarăși la cuptor pentru alte 20 de minute.
Când este gata, lăsăm tarta să se răcească un pic și apoi sărim pe ea!
Poftă bună!
Invitanta tarta ..mai ales ca este cu dovleac. Nu prea gatesc in versiunea sarata dovleacul...nu le plac alor mei. Personal imi plac ravioli umpluti cu dovleac...felul I aici in Italia.
RăspundețiȘtergeretoate cele bune !