marți, 14 iulie 2015

Retete de la cititori - Prajitura crumble cu visine

De azi inauguram un nou capitol in viata blogului nostru, respectiv cel in care primim retete minunate de la voi, cititorii nostri simpatici. Iar cea care sparge gheata primului guest post este Catalina Penciu cu delicioasa ei reteta de Prajitura crumble cu visine.
Va invit sa cititi mai jos reteta ei si, daca va incanta ideea, sa ne trimiteti retele voastre pe adresa redactiei:
Rugamintea este ca pozele sa va apartina!




"Simplitatea este sofisticarea extrema" zicea cineva o data, si bine zicea. Desertul asta e nici mai mult, nici mai putin, decat intruchiparea prajituristica a citatului de mai sus.
Ingrediente:
Blat
50g amidon
200g faina
½ pachet praf de copt
1 ou
150g zahar
½ lingurita scortisoara + ½ lingurita cardamom (sau mai mult/mult mai mult, dupa gust)
125g unt
Umplutura
visine (1 borcan de compot/tot atatea visine “adevarate”; sau mai multe/mult mai multe, dupa gust)
35g amidon
250ml suc de visine/cirese/compot
1 pachet zahar vanilat/tot atata zahar cu vanilie (homemade)
niste Amaretto (sau orice altceva care sa-ti ia putin mintile; si aici se aplica regula “mai mult/mult mai mult, dupa gust”)
zahar pudra
Pregatirea incepe cu unt rece-rece. Ne mai trebuie un castron mare, toate ingredientele masurate/cantarite si o pereche de maini care sa amestece toate astea pana obtinem un aluat “faramicios”. Trei sferturi din acest aluat se preseaza in forma de tarta, restul il pastram pentru crusta.
Intre timp, punem pe foc visinele, sucul de fructe, zaharul vanilat si Amaretto. Cateva minute mai tarziu, cand toata bucataria se umple de miros minunat sau se aud vecinii batand la usa, whichever comes first, mutam compozitia intr-un loc ferit, sa se raceasca putin.
Ultimul pas, turnam amestecul de visine inmiresmate peste blat, si crusta ramasa, peste visine. Intr-un cuptor obisnuit, ar trebui sa fie gata in aproximativ 30 minute. Dar n-am nici un dubiu c-o sa va prindeti de momentul asta si singuri.

PS: zahar vanilat e asa, o politete, in cazul in care reusiti sa va invartiti mai mult de 5 minute pe langa minunatia asta fara s-o gustati. Daca va aflati intr-un astfel de moment, atunci da, il puteti presara pe deasupra.




Bon appetit!

duminică, 12 iulie 2015

Cheesecake cu vișine, fără crustă


Îmi place foarte mult cheesecake-ul, dar mi se pare o rețetă la care trebuie să stai să bibilești un pic. Așa că atunci când am dat de rețeta asta mai rapidă, fără crustă, și în plus plină de vișine delicioase, am zis că trebuie neapărat s-o fac! Vișinele și brânza alcătuiesc una dintre cele mai savuroase combinații, iar când se întâlnesc într-o prăjitură care se servește rece, puține lucruri mi se par mai răcoritoare de atât!



Ingrediente:
300g cremă de brânză
100g smântână
2 linguri de miere (sau 100g zahăr)
2 ouă
1 linguriță esență de vanilie
1/2 kg vișine, cărora le scoatem sâmburii.

Preparare:
Întâi și întâi pornim cuptorul să-l preîncălzim la 180 grade Celsius.
Apoi punem hârtiuțe într-o formă de copt brioșe, și așezăm câte 3-4 vișine pe fundul fiecăreia.


Amestecăm într-un bol crema de brânză, smântâna, ouăle, mierea și esența de vanilie, până când obținem o compoziție omogenă. Mai adunăm din când în când cu o spatulă compoziția de pe marginile castronului, ca să nu lăsăm nimic în urmă. Ideal este să lăsăm ingredientele să ajungă la temperatura camerei înainte de a le mixa, pentru a obține compoziția perfect de cremoasă și ușoară.
După ce terminăm de mixat, trebuie să bătem de câteva ori castronul de bufet, pentru a scoate toate bulele de aer.
Cu ajutorul unei linguri sau o lingură pentru servit înghețata, împărțim compoziția în mod egal în toate formele de brioșe, iar la sfârșit, batem din nou de câteva ori, ușor, tava de brioșe de bufet.
Așezăm câte o vișină în vârf și dăm tava la cuptor pentru 15-20 de minute. 


După acest timp, oprim focul la cuptor, dar mai lăsăm cheesecake-ul înăuntru, fără să deschidem ușa cuptorului, pentru alte 30 de minute. Lăsăm să se răcească complet, iar apoi le punem la frigider, acoperite, până când le servim.



Poftă bună!

miercuri, 8 iulie 2015

Clafoutis cu cirese




M-am gândit să profit de cireșele astea delicioase din piață și am pus mâna să meșteresc un Clafoutis cu cireșe. Clafoutis-ul este o prăjitură franțuzească, cu o textură densă, ca o budincă, dar foarte aromată și delicioasă. Cireșele îi dau o savoare deosebită și, deoarece se servește rece, este foarte răcoroasă și perfectă pentru vară.
Se poate face cu orice fel de fructe: cireșe, vișine, caise sau piersici, zmeură, orice aveți!

Ingrediente:
500g cireșe (tradițional, cireșele se lasă cu sâmburi, dar dacă aveți copii, puteți scoate sâmburii)
130g făină
300ml lapte bătut (merge și cu lapte simplu)
2-3 linguri miere (sau 100g zahăr)
4 ouă
50g unt topit
1 praf de sare
1 lingurință esență de vanilie
1 lingurițp esență de migdale

Preparare:
Se tapetează cu unt și făină un vas care merge la cuptor și se plasează cireșele pe fundul vasului, astfel încât să acoperiți toată suprafața cu cireșe. Le îngrămădiți cât puteți de mult, cu cât sunt mai multe cireșe, cu atât e mai gustoasă prăjitura.
Într-un bol se amestecă cu mixerul toate celelalte ingrediente, până când obținem o compoziție ca de clătite. Apoi se toarnă această compoziție peste cireșe și se dă la cuptorul încălzit la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute.
Când scoateți prăjitura de la cuptor, veți vedea că aceasta s-a umflat foarte mult, dar lăsați-o să se răcească și își va reveni la normal. Presărați apoi zahăr pudră pe deasupra și serviți-o la temperatura camerei sau rece de la frigider.

Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...