vineri, 21 noiembrie 2014

Brioșe glazurate, umplute cu peltea de lămâie



Ingrediente:

Pentru brioșe:

340g unt la temperatura camerei
300g zahăr
6 ouă
350g smântână
3 linguri suc de lămâie
2 linguri coajă rasă de lămâie
500g făină
1 pliculeț praf de copt
1/2 linguriță sare

Pentru glazura de lămâie:

50g zahăr pudră
1 lingură peltea de lămâie
2 lingurițe de apă

Atenție: din aceste ingrediente eu am făcut 3 tăvi de câte 12 brioșe. Dacă vreți să vă iasă mai puține brioșe, reduceți cantitățile corespunzător!


Preparare:

Brioșe:

În primul rând, pornim cuptorul și îl încălzim la 350 de grade și pregătim o tavă de brioșe cu forme de hârtie.
Apoi, într-un castron încăpător, batem untul împreună cu zahărul până obținem o consistență pufoasă. Adăugăm ouăle unul câte unul, și mixăm bine după fiecare până ce îl încorporăm perfect.
Apoi adăugăm smântâna, sucul și coaja de lămâie și amestecăm bine de tot.
Într-un vas separat, amestecăm făina, praful de copt și sarea, iar apoi turnăm acest amestec de făină peste ingredientele lichide, treptat, până ce obținem o compoziție omogenă.
Umplem formele de brioșe cam două treimi cu compoziția obținută și dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.
Între timp pregătim glazura.
După ce le scoatem de la cuptor, lăsăm brioșele vreo 3 minute să se răcorească în tavă, după care le putem îndepărta fără grijă.
Umplem un poș pentru ornat cu peltea de lămâie și îl echipăm cu un dui pentru umplut. Introducem duiul în brioșă, pâmă la capăt, și pe măsură ce umplem cu cremă, retragem duiul din brioșă.
La sfârșit ungem suprafața brioșei cu glazură și servim!


Glazura:

Amestecăm într-un vas mic zahărul pudră și pelteaua de lămâie, până obținem o cremă groasă. Adăugăm apoi apa și este gata glazura!
Se servește imediat sau se păstrează la frigider.


Poftă bună!

Peltea de lămâi



Pelteaua de lămâie este un desert de origine britanică pe care eu îl ador datorită combinației între gustul dulce și cel acru al lămâii. Se poate folosi într-o varietate de rețete, de la torturi, tarte, cheesecake și budinci, sau chiar se poate întinde pur și simplu peste pâine prăjită. Oricum ați folosi pelteaua, vă garantez un desert absolut delicios!


Eu am folosit-o într-o rețetă de brioșe umplute cu peltea de lămâie pe care vă recomand s-o încercați și voi, este extraordinară!
http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2014/11/briose-glazurate-umplute-cu-peltea-de.html

Ingrediente:

100g zahăr
1 lingură amidon de porumb
2 lingurițe coajă rasă de lămâie
suc proaspăt stors din 2 lămâi
1/4 ceașcă apă
30g unt
3 gălbenușuri de ou, bătute ușor


Preparare:

Într-o crăticioară de mărime medie combinăm zahărul, amidonul, coaja și sucul de lămâie, apa și untul. Amestecăm la foc mediu până când se îngroașă crema și începe să clocotească bine.
Luăm de pe foc și turnăm jumătate din conținut, treptat, peste gălbenușurile de ou, amestecând în continuu. Apoi turnăm la loc amestecul cu ou în crăticioară, dăm focul încet, și mai lăsăm să fiarbă pentru 2 minute, amestecând continuu.
Lăsăm să se răcească un pic pelteaua, iar apoi o transferăm într-un vas mic, pe care îl acoperim cu folie de plastic și îl păstrăm la frigider.

Cel mai bine este să pregătim pelteaua de lămâie cu o zi înainte să o folosim în alte rețete.

Poftă bună!

marți, 18 noiembrie 2014

Cartofi și ciuperci gratin, cu fulgi de migdale și roșii uscate



Am fost acum câteva zile plecat până la Gura Humorului și m-am întors din acea excursie cu niște barabule bucovinene de toată frumusețea! :-) Mi s-a garantat că acestea sunt cele mai bune barabule (sau cartofi, după cum îi știm noi) pe care le-am încercat vreodată!

Așa că am căutat o rețetă pe bază de cartofi care să se ridice la nivelul minunățiilor mele moldovenești. Și am găsit rețeta perfectă pe site-ul lui Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/easy-potato-gratin-cheese-bacon/

Am schimbat doar câteva cantități (îmi place gustul mai cremos al smântânii, iar brânza din belșug), dar am zis să compensez grăsimile în plus înlocuind bacon-ul din rețeta originală cu roșii uscate. Pot zice că am fost foarte inspirat!

Rezultatul a fost o nebunie delicioasă! Și zic că a fost, pentru că nu a rezistat mai mult de jumătate de oră toată tava.



Ingrediente:

- unt pentru uns tava
- 300ml  smântână grasă pentru gătit
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt
- sare și piper
- 1kg cartofi, tăiați în felii subțiri
- 250g ciuperci albe, tăiate felii subțiri
- 5-6 roșii uscate, tăiate în bucăți mici
- 200g brânză Cheddar rasă (sau cașcaval)
- 2 linguri fulgi de migdale
- 4 fire de ceapă verde, tăiate în felii subțiri.




Preparare:

Pornim cuptorul la 200 grade C și ungem cu unt din belșug un vas pentru cuptor, pe care îl lăsăm deoparte.

Într-o cratiță încăpătoare, punem la foc mediu smântâna și usturoiul și le lăsăm să dea în clocot, apoi dăm focul încet și mai lăsăm câteva minute. Dăm deoparte cratița și asezonăm cu sare și piper, iar apoi adăugăm cartofii și ciupercile. Amestecăm bine, astfel încât toate ingredientele să fie învelite în smântâna delicioasă și aromată. Data viitoare când voi mai face această rețetă, la acest pas voi adăuga și o parte din brânza rasă. De data aceasta n-am făcut-o, dar i-am simțit lipsa la final, ar fi închegat mai bine toată compoziția.

Transferăm cartofii în vasul pregătit pentru cuptor, ungem cu puțin unt o bucată de folie de aluminiu cu care apoi acoperim vasul și dăm la cuptor pentru 40 - 50 de minute.

Când începe să miroasă nebunește în bucătărie, îndepărtăm folia, adăugăm brânza rasă și fulgii de migdale și presărăm deasupra majoritatea feliilor de ceapă și roșiile uscate. Păstrăm câteva felii de ceapă pentru final, le vom folosi la servit.

Mai dăm la cuptor pentru încă 10 - 15 minute, până când se topește brânza, bolborosește frumos și prinde o culoare rumenă, frumoasă. Verificăm și cartofii să fie bine făcuți, iar dacă totul e ok, scoatem de la cuptor și lăsăm puțin să se răcorească.

La final presărăm feliile de ceapă proaspătă și servim.





Poftă bună!

joi, 6 noiembrie 2014

Food Bloggers Conference - 26 noiembrie 2014 | Hotel Crowne Plaza Bucurest

                            


                       

Food Bloggers Conference este un eveniment dedicat comunitatii bloggerilor culinari din Romania. Evenimentul isi propune sa ofere un spatiu de networking si schimb de idei celei mai dezvoltate nise din blogging-ul autohton, celor care promoveaza bunul gust prin bloguri, comunitati online si site-uri specializate.

Evenimentul este oferit gratuit bloggerilor din domeniu, accesul la eveniment fiind asigurat in baza unei invitatii solicitate pe site-ul www.foodbloggers.ro.

miercuri, 15 octombrie 2014

Pretuieste-ti vederea




 
Dragile mele si dragilor, este foarte important sa avem grija de vederea noastra. Daca avem probleme cu cititul sau cu descifrarea obiectelor la distanta, este foarte important sa mergem imediat la medic.
Sa nu faceti ca mine!!!
Eu am intrat in primul centru de optica medicala, cu preturi mai mici, pe care l-am gasit. 
Se spune ca suntem prea saraci ca sa cumparam un lucru prost si ieftin. 
Dupa nici trei luni de zile nu mai vedeam deloc bine cu ochelarii facuti la acel centru, se zgariasera si aveam dureri de cap.
I-am povestit fiului meu despre problemele pe care le-am avut cu ochelarii, iar el mi-a recomandat Clinica Optimed Medical.
La Clinica Optimed Medical am descoperit adevarati profesionisti, cu aparatura de ultima generatie si o grija deosebita pentru pacienti. Aici m-am convins ca pentru sanatatea ta este bine sa apelezi la specialisti adevarati. Raportul dintre calitatea serviicilor, a produselor si pretul lor este unul corect.
Pe langa controlul medical am beneficiat si de o consiliere profesionista in alegerea ramelor si lentilelor. Acest lucru este foarte important pentru ca in cazul lentilelor de ochelari, în plus faţă de corecţia optică a vederii, acestea sunt realizate cu diverse tratamente ce oferă beneficii adiţionale purtătorilor, beneficii despre care daca nu esti informat cu rabdare si profesionalism nu ai de unde sa le cunosti. Va invit sa faceti o vizita pe paginile Optimed Medical ( mai jos) si sa dati un like pe pagina lor de facebook www.optimed-medical.ro  https://www.facebook.com/OptimedMedicalBucuresti

marți, 26 august 2014

Ardei copți, umpluți cu brânză



O rețetă foarte simplu de realizat, cu un gust deosebit și încântător! Am adaptat-o după rețeta Bucătarului Maniac, de aici: http://www.bucatarmaniac.ro/2014/08/ardei-copti-umpluti-cu-branza.html

Ingrediente:
5 ardei grași, mari și frumoși, preferabil roșii
- 300g brânză dulce de vaci
- 200g telemea (sau orice brânză sărată)
- 100g cașcaval
- 1 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- 1 lingură chimen, zdrobit puțin pentru a-i intensifica aroma
- sare, piper
- ulei de măsline

Preparare:

Întâi și întâi coacem ardeii. Eu îi coc la cuptor, într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, timp de 40 - 45 de minute. După fiecare 10-15 minute (când s-au făcut pe partea pe care i-am pus și miroase frumos în toată casa), îi întorc pe o altă parte.
După ce sunt gata, îi scoatem într-un vas adânc, îi presărăm cu sare și acoperim vasul cu un capac sau cu folie și îi lăsăm să transpire timp de vreo 10-15 minute. În felul acesta, coaja se desprinde mult mai ușor.
După ce s-au răcorit, doar tragem de codiță, iar cotorul și majoritatea semințelor ies foarte ușor. Coaja se curăță foarte simplu, aproape singură, dar trebuie să avem grijă să nu rupem ardeiul.


Între timp amestecăm cele 2 tipuri de brânză, cea sărată și cea dulce, împreună cu mărarul și semințele de chimen.

Umplem apoi ardeii cu acest amestec de brânză și îi așezăm într-un vas care va merge la cuptor. Stropim din belșug cu ulei de măsline, apoi presărăm cașcavalul ras pe deasupra, iar la sfârșit condimentăm cu piper.

Dăm la cuptor pentru 10 minute, până se topește frumos cașcavalul.
Se servesc imediat, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra.



Poftă bună!

miercuri, 13 august 2014

Tocăniță de inimi și pipote cu paste



Ingrediente:

500g inimi și pipote
300g paste scurte (fusilli sau penne) Divella
1 ceapă 
2-3 fire ceapă verde (opțional)
1 ardei gras roșu
3 roșii
1/2 legătură pătrunjel
sare, piper
1 lingură mix de condimente (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)
1 linguriță cu vârf boia dulce
4 linguri ulei


Preparare:

Tocăm mărunt ceapa și ardeiul le călim în ulei vreo 5 minute, până se înmoaie.


Pipotele le curățăm de zgîrci și le tăiem în bucățele mai mici. La fel și inimile, se pot tăia în 2 dacă doriți bucățele mai mici. Le spălăm apoi în mai multe ape, până ce apa rămâne curată pe ele.
După ce am călit bine ceapa împreună cu ardeiul, adăugăm pipotele și inimile și roșiile tăiate cubulețe. Mai adăugăm 200 - 300 ml de apă, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru o oră.
Avem grijă să nu scadă sosul prea mult, carnea ar trebui să fie mereu acoperită de sos. După ce a fiert bine, adăugăm sarea, piperul și condimentele, pătrunjelul și boiaua și mai lăsăm la fiert pentru încă 5 minute, fără capac.


Când sunt aproape gata, punem la fiert apă cu sare și fierbem pastele conform cu instrucțiunle de pe ambalaj (eu am folosit fusilli Divella și le-am lăsat 10 minute).
Adăugăm apoi pastele scurse bine peste tocăniță și amestecăm bine până ce acoperim complet pastele în sos.






Poftă bună!

joi, 31 iulie 2014

Cheesecake cu blat de biscuiti - fara coacere






Ingrediente:

Pentru blat
- 400g biscuiti Divella ( 200g cu ciocolata si 200g cu cacao)
- 1 pachet de unt
Pentru crema
- 2 cutii de Mascarpone (500g)
- 200 ml frisca lichida
- 1 plic de zahar pudra
- o jumatate pahetel de gelatina
Pentru decor
- 500g visine si capsuni
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri indulcitor natural din stevie Green Sugar
- 15 biscuiti cu cacao Divella
- o jumatate pachetel gelatina



Preparare:

Intr-un vas termorezistent punem fructele, le amestecam cu indulcitorul, cu zeama de lamaie si le lasam o jumatate de ora, 




dupa care le punem pe foc mic pana se ingroasa putin siropul.


Faramitam biscuiti.



Topim untul.


Lasam sa se racoreasca untul si il amestecam cu biscuitii sfarmati.


Intr-o tava de tort, cu pereti detasabili, intindem uniform biscuiti si presam bine.
Pe marginea tavii, de jur imprejur, asezam cei 15 biscuiti cu cacao, cu fata decorata in spre exterior.
Dam blatul la congelator, pentru cel putin o ora.


Batem frisca pana se intareste.



Mixam bine Mascarpone, impreuna cu zaharul pudra. Turnam peste ea frisca batuta si amestecam usor, pana la omogenizare.



Topim gelatina conform instructiunilor de pe pachet si amestecam jumatate din ea cu visinile si capsunile, iar cealalta jumatate cu crema de branza.
Scoatem forma de tort de la congelator si turnam peste blat, crema de branza pe care am amestecat-o cu frisca si gelatina. Nivelam bine si scuturam putin tava pentru uniformizare.



Dam la congelator pentru inca, cel putin o ora. Scoatem si turnam deasupra fructele, in care am pus gelatina.



Dam la frigider pentru minim 5 ore. Dupa aceasta perioada ( stiu, este foarte greu sa astepti) scoatem partea detasabila a formei si feliem dupa dorinta si numar de consumatori.





Pofta buna!

marți, 29 iulie 2014

Chiftele marinate cu tarhon


Ingrediente:

- 12-16 chifetelute
- 2 cutii rosii cuburi de la Divella
- tarhon verde
- 4-5 foi de dafin
- 4-5 catei de usturoi, curatati si taiati marunt
- 2 cepe taiate marunt
- 1 canuta de vin
- 1 lingurita cu varf de indulcitor natural din stevie Green Sugar
- 1 lingura de faina
- sare si piper dupa gust
- 2 -3 cani de apa


Preparae:

Calim ceapa si usturoiul, adaugam rosiile cuburi, foile de dafin, vinul si indulcitorul. 


Lasam sa fiarba 15 minute si pasam rosiile. Adaugam chiftelele, 2 cani de apa si mai fierbem 20 de minute.



Adaugam tarhonul taiat marunt, 1 lingura de faina dizolvata bine in apa rece, sare si piper dupa gust si mai lasam sa fiarba 15 minute.



Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...