Pozele apartin site-ului www.vulpeabucatar.com Ingrediente: - organe de porc - ficatul, rinichii, inima, urechile, limba ( cate 500 g din fiecare ) - stomac de porc - 1 kg de carne de la guşă cu multă grăsime - 1 picior de porc ( adidasi ) - sare, piper - ata si ac de cusut Preparare: Se spala si se pirlesc bine picioarele. Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai. Se pun sa fiarba intr-o oala mare pilna cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea. Se spală bine organele în apă rece. Se taie în bucăţi de 5 cm, se curăţă de pieliţe, cheaguri de sânge, etc. Se lasă 10-15 minute în 3 părţi apă şi 1 parte oţet să iasă orice eventual miros. Carnea se spală şi ea şi se taie în cuburi. Cind furculita patrunde usor in carne ( picioare ), se pun sa fiarba orgaele si carnea, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita. Se fierb toate pina carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca putin in zeama in care au fiert (păstraţi zeama în care au fiert organele ) , dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari( 2 – 3 cm ). Amestecati cu putina zeama in care au fiert organele, sarati si condimentati dupa gust. Se ia burta şi se coase cu sfoară subţire până rămâne o gaură cu diametrul de 5 cm, cât să puteţi pune bucăţile în burtă. până umpleţi burta şi coaseţi bucata rămasă. Se înţeapă burta, din loc in loc.
Se pune toba la fiert în zeama în care au fiert organele timp de o oră. Când este gata se scoate şi se pune la presat între două tocătoare peste care se pune o greutate.
Reteta si pozele apartin blogului BUCATARIA-MAREA AVENTURA INGREDIENTE: 4 cartofi, 200 g ciuperci proaspete sau din conserva, 1/2 ardei gras, 1 rosie, un fir de ceapa verde, 1 ou, patrunjel, sare, piper, unt pentru uns forma, 2 linguri bulion. PREPARARE: Cartofii cu coaja, se fierb in apa cu sare, timp de 20-25 minute, dupa care se pun in apa rece si se decojesc. Fiecare cartof se taie pe jumatate si se scoate miezul cu ajutorul unei lingurite - sa ramana ca niste barcute. Miezul se pastreaza. Ceapa se taie marunt si se inabusa in 3 linguri ulei si 3 linguri cu apa. Se adauga ciupercile taiate cuburi si ardeiul gras taiat feliute subtiri. Se lasa pe foc pana se inmoaie toate. Se adauga rosia decojita si taiata cuburi mici, miezul scos de la cartofii fierti, patrunjelul tocat fin si se potriveste gustul cu sare, piper, boia dulce. Se mai lasa 2-3 minute si se opreste focul. Dupa ce compozitia s-a racit putin, se adauga oul.
Se umple fiecare jumatate de cartof cu compozitia de ciuperci si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Peste ele se adauga o cana cu apa amestecata cu 2 linguri cu bulion si putina sare. Se da la cuptor 25-30 minute. Se servesc calzi, cu smantana, cu branza rasa, simpli sau alaturi de orice salata de legume. Daca este post, se renunta la adaugarea oului. Pofta buna!
- 1 kg file de pangasius - 100 g unt - 150 g cascaval ras - 1 sul branza topita - 100 g smantana - 4 oua - 1 lamaie - 1 ceapa - sare si piper - marar Preparare: Se stropeste pestele cu zeama de lamaie si se condimenteaza. Se unge, generos, o tava cu unt si se aseaza pestele in ea. Se taie o ceapa solzisori si se pune peste peste. Se da la cuptor pana se rumeneste putin. Se amesteca cascavalul ras, branza topita, smantana si ouale, se condimenteaza si se adauga mararul taiat marunt. Amestecul se toarna in tava cu pestele si se mai da la cuptor pana prinde o crusta aurie. Pofta buna!
Foto by Simona Floroaia - La Bohème Ingrediente: - o cutie ciuperci - 2-3 morcovi - 1-2 cepe - 2-3 ardei grasi - jumatate de telina - 500g rosii - 100g cascaval - 1 sul de branza topita - 100 ml lapte - 100-150g unt - 4-5 oua - 1 legatura marar - sare, piper, boia de ardei iute
Preparare: Spalam si curatam legumele, dupa care le taiam foarte marunt. Topim untul si punem legumele la calit. Amestecam cascavalul ras cu branza topita, laptele si ouale. Mixam bine si adugam condimentele si mararul, taiat marunt. Dupa ce legumele s-au calit adaugam amestecul de branza, cascaval, lapte si oua, amestecam si dam la cuptorul bine incins. Lasam pana se rumeneste frumos. Pofta buna!
Uleiurile presate la rece Cardinal sunt uleiuri bio, extravirgine, nerafinate chimic, cu un rol important in alimentatie, mai ales in alcatuirea unei diete echilibrate si santoase. Aceste uleiuri sunt bogate în substante nutritive, au un gust placut, culoare, vâscozitate si o aroma aparte. Crescand consumul de uleiuri presate la rece in locul celor rafinate, se face profilaxia imbatranirii precoce, scaderea colesterolului, hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, dar si eliminarea problemelor gastrice. Ce castig: 10 sticle de ulei CARDINAL presat la rece 100% natural si 3 produse la alegere de pe site-ul 2E PROD.
Foto by Simona Floroaia - La Bohème Ingrediente: - 2 Kg cartofi - 4 oua - 2 suluri de branza topita - 1 iaurt simlu, mic - sare, piper - marar, cimbru - 2 linguri ulei Preparare: Curatam cartofii si ii taiem felii. Amestecam branza topita, iaurtul, ouale, jumatate din cantitatea de marar si cimbru si cele 2 linguri de ulei. Punem cartofii in tava, turnam amestecul peste ei si mai amestecam putin. Presaram deasupra mararul si cimbrul ramas. Dam la cuptorul bine incins si lasa pana devin aurii. Pofta buna!
Reteta si pozele apartin blogului BUCATARIA-MAREA AVENTURA Simplu, delicios si de post. INGREDIENTE: - 2 vinete - 1 ceapa - 4-5 rosii - 1 ardei gras - 1/3 lijngurita chimen - patrunjel - 3-4 linguri ulei - sare si piper PREPARARE: Vinetele se spala si se taie in doua pe lungime. Se scoate miezul din interior, cu ajutorul unei lingurite, lasand si pe coaja un strat subtire. Se prajesc apoi in ulei, pe ambele parti, pana se inmoaie putin. Umplutura: Miezul scos de la vinete se toaca marunt. Ceapa se taie pestisori. Rosiile se decojesc si se taie cuburi. Ardeiul gras se taie cuburi mici. Se inabusa ceapa in ulei si apa in cantitati egale. Se adauga vinetele si ardeiul gras si se calesc pana se inmoaie. Se pun rosiile si se asezoneaza cu sare, piper si chimen. Se continua calirea inca 3-4 minute, apoi se opeste focul. Cu pasta obtinuta se umplu vinetele si se aseaza deasupra felii de rosii. Se pun intr-o tava si se introduc la cuptor pentru 20-25 minute. Se servesc calde. Pofta buna!
Reteta si pozele apartin blogului BUCATARIA-MAREA AVENTURA INGREDIENTE: 500 g ciuperci proaspete sau in conserva, 200 g orez, 3 buc morcov, 3 buc ceapa, 100 ml ulei, 3 linguri pasta de tomate, marar, cimbru, sare, piper, boia, varza murata. PREPARARE: Orezul se spala si se lasa la inmuiat in apa. Ciupercile si ceapa, se spala si se toaca marunt. Morcovul se rade mic. Se calesc in ulei, ceapa si morcovul pana se inmoaie, se adauga ciupercile si orezul. Dupa 4-5 minute de calire se adauga pasta de tomate. Se potriveste gustul cu sare, piper, cimbru, marar tocat, boia dulce si iute. Se spala varza, se aleg foile si se umplu cu amestecul obtinut. Sarmalutele se pun in oala peste un strat cu varza tocata , betisoare de cimbru si boabe de piper. Deasupra se aseaza din nou varza tocata si se adauga apa fierbinte cat sa acopere totul. Se lasa sa fiarba la foc mic aprox o ora, apoi se dau la cuptor pentru inca 40-50 minute, pana se gateste varza si se rumeneste deasupra. Pofta mare!
Ingrediente: - 1 conopida mare - 4 cartofi - 3 linguri ulei - 1,5 l apa - 3 linguri faina - 1 legatura de patrunjel - sare si piper Preparare: Dupa ce conopida a fost spalata, sunt indepartate cotoarele groase. Se pune la fiert impreuna cu cartofii, timp de 25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Faina se pune in uleiul incins si se amesteca pana cand faina capata o culoare galbuie. Apoi se adauga treptat, cate 2-3 polonice cu supa; se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amestecat bine, mai este lasata cateva minute pe foc, apoi se adauga patrunjelul. Pofta buna!
Reteta si pozele apartin lui Edith blogul Edith's kitchen Reteta este de post
daca se inlocuieste untul cu margarina.
Ingrediente: - 1,5 Kg de mere - 200-250 unt ( margarina pentru cea de post ) - 1 cana de gris - 1 cana de faina - 1 cana de zahar - 2 plicuri de zahar vanilat - 1 plic praf de copt - 200 g nuca pisata - scortisoara Preparare: Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb). Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt. Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3. Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava (eu am facut in tava de jena cu dimensiunile de 28 x 28) apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere,apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug. Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca si se taie. Pofta buna!
Ingrediente: - 1 kg de castraveti murati - 100 ml ulei - 1 cutie rosii decojite - 4-5 catei de usturoi - 3 cepe - 1 lingura faina - 2 foi dafin - patrunjel si marar verde - sare si piper macinat Preparare: Castravetii murati se taie rondele si se pun la desarat in apa rece timp de 10 ore. Dupa ce este calita ceapa, adaugam rosiile, castravetii murati si apa cat sa-i acopere. Se lasa la fiert timp de o ora, la foc mic. Adaugam faina, mararul, patrunjelul verde, piperul si foile de dafin. Mancarea de castraveti o mai lasam la fiert cinci minute. Apoi, cratita se baga in cuptorul preincalzit pentru inca 15 de minute, pana scade. Pofta buna !
Ingrediente: - 5 cepe - 2 linguri ulei - 1 lingura faina - 7 felii paine prajita - 500 ml apa - patrunjel, piper, sare Preparare: Ceapa se caleste in ulei, la foc mic. Cand s-a rumenit, se adauga faina si se amesteca pentru cateva minute. Se adauga apa si se lasa pe foc timp de 25 de minute. Apoi se adauga patrunjelul si crutoanele. Pofta buna!
Foto by Simona Floroaia - La Bohème Ingrediente: - 1kg. carne tocata de porc - 2,5 kg. cartofi - 1 ceapa mijlocie - 1-2 linguri bulion - 3 linguri smantana - piper,sare, cimbru, dupa gust - 4-5 oua Preparare: Se calesc, impreuna,carnea tocata,ceapa tocata marunt si bulionul,in putin ulei,timp de 10-15 min.Se condimenteaza,dupa gust.Cand este gata se adauga 2 linguri de smantana si se amesteca bine, Cartofii se curata si se taie rondele. Se unge cu ulei,o cratita sau tava adanca.Se pune un strat de cartofi,unul de carne,ultimul strat fiind de cartofi.Se pune apa cat sa acopere.Se da la cuptor(incins in prealabil),pana se rumenesc cartofii.Se bat bine ouale cu o lingura de smantana,se sareaza si se toarna deasupra. Se mai lasa 10 min. si este gata. Pofta buna !!!
Reteta si pozele apartin prietenei mele, de pe Facebook, Genoveva Laura Sapunaru.
Multumesc Laura!!!
Ingrediente: Pentru foi - 1/2 kg faina - 1 lingura sare mare - apa cat cuprinde - 1 lingura ulei de masline - 1 lingura otet Pentru umplutura - 1 kg spanac, fiert scurs si tocat - 1 kg de branza tofu, rasa - o ceasca orez - o ceapa, tocata marunt Preparare: Amestecam toate ingredientele pentru foi si formam o coca pe care o impartim in doua, pentru doua foi. Se caleste ceapa, se adauga spanacul, punem putina apa si adaugam si orezul. Lasam sa fiarba, dupa care lasam la racit. Dupa ce sa racit, adaugam branza. Intr-o tava rotunda, pe care am tapetat-o, punem prima foaie, dupa care umplutura si a doua foaie. O crestam un pic, nu pana jos, asta o sa va ajute in a portiona placinta mai bine. Dati la cuptor pentru circa 30-40 de minute, la o temperatura de 180 grade. VA DORESC - POFTA BUNA !
Foto by Simona Floroaia - La Bohème Ingrediente: - 6 catei de usturoi, mari - 200 ml otet de vin alb - 400g cartofi - 100 ml ulei presat la rece, de floarea soarelui, Cardinal - sare dupa gust
Preparare: Se curata 6 catei de usturoi mari si se lasa 2-3 ore in 150 ml de otet. Cele 400 g de cartofi se curata, se fierb in apa cu sare si se paseaza impreuna cu usturoiul scurs de otet. Se adauga 4 lingurite de otet si sare dupa gust. Treptat, amestecand continuu, se adauga 100 ml ulei. Crema se poate orna cu masline, este delicioasa. Pofta buna!
In perioada postului si nu numai, carnea poate fi inlocuita cu ciuperci. Acestea sunt foarte gustoase si au calitati nutritive deosebite. Sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne dintre toate legumele existente. Ciupercile contin proteine, fier, potasiu, vit. A, B1, B2, C, D si zinc; cu alte cuvinte: toate vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie pt o buna functionare. Exista o multime de retete care pun in valoare savoarea acestor legume. Se pot prepara la cuptor cu diverse umpluturi, se pot aduga in salate, sufleuri, ciorbe, chiftelute, sarmale…Azi va poftesc la o tocanita de post, simpla si usor de preparat. INGREDIENTE: 1 ceapa, 200 g ciuperci, 2 linguri suc de rosii, 200 ml apa, 1 lingura amidon, 3-4 catei de usturoi, sare, piper, boia dulce, busuioc, patrunjel verde. PREPARARE: Ceapa tocata marunt se inabusa in 3 linguri ulei si 3 linguri apa; cand s-a inmuiat se adauga ciupercile taiate felii. Dupa 2-3 minute se adauga usturoiul si apa amestecata cu sucul de rosii si amidonul.
Se lasa pe foc pana cand se leaga si se ingroasa sosul. Se potriveste gustul cu sare, piper, boia dulce si se presara patrunjelul tocat marunt. Se poate servi cu castraveti murati si mamaliga rece.
Ingrediente: - 500 g zahar - 500ml apa - 2 pliculete praf de copt - 1 lingurita cu scortisoara - migdale, alune fistic, seminte de pin - faina cat cuprinde(aproximativ 500 g) - 1 lingurita cu miere - otet, sare Preparare: Caramelizeaza zaharul pana capata o culoare usor maronie. Ai grija sa nu se arda, pentru ca devine amarui. Toarna treptat apa si lasa pe foc pana se topeste caramelul si obtii un sirop de zahar. Opreste focul si da la racorit. Adauga praful de copt stins in putin otet. Icorporeaza treptat faina pana obtii un aluat putin mai gros decat cel de chec. Presara un praf de scortisoara, sare si cateva migdale tocate. Toarna compozitia intr-o forma unsa cu ulei sau margarina si tapetata cu faina. Coace la cuptor 40-45 de minute. Cu 20 de minute inainte de a opri focul, unge cu miere diluata cu putina apa. Presara deasupra restul de migdale, alune si cateva seminte de pin. Pofta buna!
Cand, la Cina cea de Taina, Isus frange painea si o imparte apostolilor, spune:"Luati, mancati, acesta este trupul meu". Pe de alta parte, jertfa graului(colacul, pasca, painea, cozonacul) anunta cum graul se pune in pamant, creste, este secerat, macinat, framantat si apoi ajunge paine. asemenea lui Hristos, Care se naste, creste, Se dezvolta si, im final Se jertfeste. totul, pentru aceia care, cezand in El, se transforma prin credinta. " Si zice(Isus): Asa este imparatia lui Dumnezeu, ca un om care arunca samanta in pamant, si doarme, si se scoala, noaptea si ziua, si samanta rasare si creste, cum nu stie el. Pamantul rodeste de la sine: mai intai pai, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic. iar cand rodul se coace, indata trimite secera, ca a sosit secerisul." (Marcu 4, 26-29)