sâmbătă, 10 martie 2012

Retete culinare - Supa crema de usturoi

Reteta si pozele apartin site-ului eBucataria. Multumiri!

Eu, mărturisesc, nu sunt un mare fan al supelor sau ciorbelor, în general vorbind. Dar există câteva la care nu pot niciodată să zic nu: ciorba cu perișoare, ciorba de fasole cu ciolan sau supa cremă de cartofi făcută de mama în copilărie. Acum, la lista asta se adaugă și această supă cu usturoi, destul de populară printre slovaci. Am primit rețeta de la Ivo Bobal, care mi-a făcut și alte surprize și căruia îi mulțumesc.


Ingrediente:

- 1 litru fond de pui*
- 50 grame unt
- 2 linguri de făină
- 10 căței de usturoi
- 6-7 cartofi medii
- 100 ml smântână dulce
- crutoane
- cașcaval
- pătrunjel verde
- sare, piper
Să ne lămurim cu fondul ăsta de pui. Supa asta poate fi făcută și cu apă, dar e mult mai bună dacă folosim o supă (sau fond) de pui. Se face astfel - câteva bucăți de carne de pui, de preferat cu os (de exemplu, cele care vă rămân când dezosați un piept de pui) se pun la fiert într-un litru de apă cu un morcov, câteva felii de țelină, o ceapă tăiată în 4, câteva boabe de piper și o linguriță de sare. Se dă în clocot și apoi se lasă la fiert 90-120 de minute, la foc mic. Apoi, se strecoară zeama și se folosește la diverse mâncăruri, ca bază. Ăsta e fondul de pui.

Preparare:

Bun, să revenim la supa noastră. Mai întâi, am tăiat cartofii cubulețe și cățeii de usturoi în felii.

Într-o oală de supă, am topit untul la foc mic.
Am adăugat usturoiul și l-am lăsat 1 minut să se rumenească (tot la foc mic)
Am pus cele 2 linguri de făină, am lăsat până s-a rumenit un pic, după care am pus fondul de pui (repet, dacă n-aveam, puneam apă și tot bună ieșea). După care am pus cartofii tăiați cuburi.
Am dat focul mai tare și am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat de tot cartofii. După care i-am pisat, acolo în oală, cu o unealtă de făcut piure (dacă n-aveam, îi zdrobeam cu o lingură) și la urmă am adăugat smântâna dulce. Am amestecat bine, apoi am pus supa în castron și am adăugat crutoane și cașcaval tăiat cuburi mici de tot, precum și pătrunjel verde tocat mărunt.
Adevăr vă zic - deși nu sunt un iubitor de supe, asta m-a uns pe suflet.
Poftă bună!

vineri, 9 martie 2012

Retete de post - Rosii umplute


Ingrediente:

- 10 rosii mijlocii
- 400 g ciuperci proaspete sau din conserva
- 1 ceapa mare
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 1/2 legatura marar si 1/2 legatura patrunjel
- 100 g orez
- 1/2 lingura bulion, optional
- sare, piper, un pic de cimbru

Preparare:

1. Speli rosiile si tai cate un capacel. Cu ajutorul unei lingurite, indepartezi miezul rosiilor. Pui la fiert orezul, in 250 ml apa. Cureti si speli bine ciupercile. Tai marunt miezul rosiilor, ciupercile, verdeata, ceapa si usturoiul.
2. Calesti putin ceapa in ulei, apoi adaugi usturoiul si ciupercile, continuand sa le calesti impreuna. Cand ciupercile s-au inmuiat, pui miezul rosiilor si lasi amestecul sa scada la foc mic.


3. Incorporezi orezul fiert si verdeata in compozitia cu ciuperci. Condimentezi dupa gust. Umpli rosiile cu acest amestec, le asezi intr-un vas termorezistent si le stropesti cu ulei( eu am pus si o cana de apa si 1/2 lingura bulion, sa iasa si un pic de sos). Introduci vasul in cuptor, pentru 15- 30 de minute(in functie de cuptor si de cum iti plac)
Pofta buna!

Cum se face pancakes

Retete naturiste - Alimente naturiste pentru constipatie

Poza preluata de pe blogul Mucegaiuri bine alese. Multumiri!

O alegere buna a alimentelor in cazurile de constipatie va pot salva mult timp si va vor ajuta cu problema aceasta. Pentru asta insa trebuie sa stiti ce alimente trebuie sa mancati si pe care trebuie sa le evitati.

1. Alimente ce trebuiesc evitate: ciocolata, cacao, pâinea alba, paste făinoase
carnea, brânzeturi sărate oale.

Consumaţi: alimente bogate in celuloza, fasole verde, dovlecei, morcovi, ţelina, sfecla cartofi, salata verde, ceapa, castraveţi, praz, spanac, roşii, mere, pere, struguri, portocale, pâine Graham, 500 gr fructe si 500 gr legume mâncaţi pe zi.

2. Polenul vindeca cele mai rebele constipaţii. Se ia câte 20 gr de polen îndulcit cu miere zilnic. Cura dureaza o lună, se face pauzâ 2 luni dupa care se repetă.

3. Reţetă ţărănească: mâncati dimineaţa pe stomacul gol prune uscate înmuiate peste noapte în apa, cu pâine de graham sau secara, la culcare mancaţi 2 mere.

4. Reţetă cu portocale: lăsaţi să fiarbă în apa, timp de 30 minute, coaja de la o portocală proaspată. Aruncaţi apa şi mai fierbeţi o data coaja – 20 de minute – în apa îndulcită cu 20 gr mire la litru. Scoateţi coaja şi beţi ceaiul dimineaţa pe stomacul gol, sau la trei ore dupa cină . Este un laxativ imediat şi puternic.

5. Reţetă cu tărâţe: 1-2 kg de tărâţe de grâu trebuie cernute printr-o sită deasă ca să se elimine făina care mai rămâne în ele după măcinarea grăului. Puneţi în fiecare dimineaţă două linguri de tărâţe într-o cană obişnuită şi opăriţi-le cu orice fel de ceai. Amestecaţi bine conţinutul pentru a-l omogeniza şi când se răceşte (trebuie să fie călduţ) îl beţi pe stomacul gol, înghiţitură cu înghiţitură. După o pauză de circa 10 min puteţi servi micul dejun. În cazul în care constipaţia nu cedează chiar de a doua zi, repetaţi operaţia şi seara, înainte de cină. După ce situaţia se normalizează, renunţaţi la porţia de seară.

6. Murele : faceţi infuzie din frunze de mur [ proaspete sau uscate ] doza 40-80gr [două linguri de supă] la 1 litru de apă, în funcţie de gravitatea constipaţiei. Beţi două căni pe zi dimineaţa şi seara. Dacă aveţi, puteţi adăuga câte un pumn de fructe proaspete dimineaţa pe stomacul gol.

7. Ceai laxativ : puneţi la fiert, freme de 10 minute, 25-30 gr frunze de prun într-un litru de apă. Beţi câte o ceaşca după mesele principale vreme de 5 zile

8. Dovleacul : beţi în fiecare dimineaţă o cană de suc de dovleac

9. Reţetă cu tarâţe 2 : 2linguri de tărâţe de grâu se pun de cu seară într-o jumătate de cană de apă. Dimineaţa, înainte de masă, o mâncaţi. Dacă se umflă şi nu mai are lichid, mai adăugaţi puţin cei cald sau apă la temperatura camerei. Elimină şi toxinele din organism şi conţine vitamina din gama B-urilor. În acelaş timp puteţi consuma şi grâu încolţit, cam 35-40gr pe zi, după ce aţî mâncat tărâţele. Grâul trebuie luat 20 de zile pe lună, iar tărâţele toată viaţa dacă este cazul. Este valabi pentru cei ce au probleme cu intestinul gros, şi cei ce au fost operaţi trebuie să facă acest tratament. Luaţi şi vitamina D.

10. Reţeta cu miere de albine : supradenumită « reţetă sigură » 2 linguri de miere de albine + 2 linguri nuci măcinate + 2 linguri smântână + 2 linguri tărâţe de crâu + 2 mere rase. Se amestecă toate şi se consumă 2 linguri pe zi, dimineaţa, pe nemâncate, după care se bea o cană de ceai de muşeţel. Se pot dubla canditaţile la 4 linguri. Se pastrează în frigider.

Acestea sunt niste alternative naturiste laxative pentru eliberarea de sub “jugul” constipatiei.

Sanatate maxima!

joi, 8 martie 2012

Retete naturiste - Vin medicinal de grapefruit



Ingrediente:

- sucul de la doua grapefruituri
- 1 l vin alb
- 200 g zahar
- 50 ml rachiu.

Preparare:

Se amesteca ingredientele si se lasa doua saptamani la rece. Se filtreaza si se imbuteliaza.

Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.

Proprietati: aperitiv, drenor digestiv, drenor hepatic, racoritor, bogat in vitamina C.

Recomandari: anorexie, artrita, dispepsie, insuficienta biliara.
Sanatate maxima!

Retete de post - Mucenici de Post


Ingrediente aluat:

- 1 kg faina,
- 150 g zahar,
- 50 g drojdie proaspata,
- 1 lingurita sare,
- 300 ml frisca vegetala(Grano Vita)
- 250 ml suc carbogazos de portocale(dar merge bine si apa minerala),
- coaja rasa de la 1 lamaie,
- 1 fiola esenta vanilie,
- 150 ml ulei,

Ingrediente sirop:

- 300 g zahar,
- 800 ml apa,
- coaja ras de la 1 lamaie,
- 1 fiola esenta Rom,

Alte ingrediente folosite:

- 6 linguri miere,
- 300 g nuca macinata,

Preparare aluat:

Punem faina intr-un vas de plastic . Dizolvam in 50 ml frisca calduta 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar si 50 g drojdie proaspata. Incalzim si restul de frisca. Adaugam la faina frisca in care am dizolvat drojdia, adaugam restul de zahar, coaja rasa de la lamaie , fiola de esenta de vanilie,si 250 ml suc (apa minerala)carbogazos si incepem sa framantam pana aluatul este omogen si se desprinde de peretii vasului.In acest moment adaugam treptat cei 150 ml ulei si continuam sa framantam aluatul pana uleiul e absorbit de aluat si se desprinde din nou de peretii vasului. Presaram deasupra cu putina faina , acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
In timpul cat aluatul dospeste ne ocupam de sirop(eu l-am pregtit cu o seara inaite sa mearga treaba ca pe "strune"). Intr-o cratita punem 300 g zahar, coaja rasa de la 1 lamaie, si 800 ml apa. Punem cratita la foc si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Cand s-a racorit putin adaugam si fiola cu esenta de Rom. Lasam la racit si trecem inapoi la aluat.
De acum aluatul si-a dublat volumul. Pe suprafata de lucru presarata cu faina rasturnam aluatul il framantam usor sa iasa aerul din el,ii dam forma de rulou cu diametrul de 7 - 8 cm si il taiem in rondele de 3 cm latime. Fiecare rondea o sucim dandu-i forma unui fitil lung cu o grosime de circa 1 cm. Dupa ce obtinem acest "fitil" vorba vine , dar se pare ca am azi focuri si artificii prin cap ...., incepem sa rasucim capetele fitilului in sensuri opuse, apropiem capetele fitilului si le prindem in mana stanga intre 3 degete(cel mare, aratator si mijlociu) si lasam fitilul sa se rasuceasca din inertie. Asezam inapoi pe masa de lucru sucitura continuand sa tinem cu degetele partile de fitil si cu mana dreapta mai rasucim in sens opus fitilul pentru a obtine impletitura mai marunta. Unim acum impletitura sub forma de coronita,presam capetele sa nu se desfaca apoi desfacem cercul format si rasucim partea lipita pentru a-i da o forma frumoasa. Formam acum opturile din coronitele obtinute si le asezam in tava pe hartie de copt unde le vom lasa circa 10 minute la odihna. In acest timp pornim cuptorul sa se incalzeasca. Asezam tava cu Mucenici in cuptorul preincalzit si le coacem pana se rumenesc frumos.
Dupa ce sunt rumeniti ii scoatem din cuptor si asa fierbinti ii scufundam in siropul dinainte pregatit pentru cateva secunde si de o parte si de alta. Dupa ce sunt insiropati ii pensulam deasupra cu miere topita. Putem sa ii presaram cu nuca sau sa ii lasam doar pensulati cu miere.
Pofta buna!

miercuri, 7 martie 2012

Tratamente naturiste - Reteta pentru tratarea uterului fibromatos


Se amesteca 100 g miere de albine curata cu 50 g Apilarnil. Se iau zilnic minimum 3 linguri din amestec.
Tratamentul dureaza 3 luni; la sfarsitul acestei perioade organismul este curatat.
In cazul in care v-a pierit pofta de mancare , veti lua (daca este cazul) in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingura de polen.
ATENTIE! Daca suferiti cumva de diabet, acest tratament este contraindicat!
Va doresc multa sanatate!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...