Pentru weekend-ul dedicat nou achizitionatei sarbatori de Haloween, prima idee a fost sa recomandam un vin cu arome de sange si carne proaspata, asa cum se nasc din cauza excesului de fier din sol in unele vii din Languedoc. Apoi, prin minte ne-au mai trecut, fulgurant, niste idei nastrusnice (si foarte nepotrivite, pe alocuri), despre vreun Print Vlad, Vampire Blood, Sange de taur (doar pentru ca e sange…). In fine, ne-am hotarat la unul dintre cele mai intunecoase vinuri pe care le-am gustat vreodata: Beronia III a.C. Numele vine de la o atestare documentara a traditiei fabricarii vinului in Rioja din secolul III inainte de Hristos, iar vinul este de-a dreptul inspaimantator, de parca ar cuprinde in sine toate traumele lasate in urma de inchizitie, zecile de razboaie si cele cateva dictaturi care au trecut peste acel pamant. Vinul este un cupaj de Graciano (7%), Mazuelo (5%) si Tempranillo (88%), baricat timp de 15 luni in butoaie americane, franceze si bulgaresti. Amestecul de struguri da o bogatie incredibila de fruct – olfactiv si gustativ, deopotriva – cu arome intense de mure, coacaze, prune afumate si ceva coarne. Vinul este gros, nefiltrat, astupand cu voluptate papilele, evolutia lunga incheindu-se cu un balans absolut perfect intre aromele de fruct si cele nascute din lemnul de stejar: condimente, vanilie, tabac si piele groasa. AUTOR: Radu Rizea Vinul.ro
Sursa :http://www.desprecopii.com/info.asp?ID=358
E-uri In România nu toate produsele alimentare au înscris pe etichetã continutul complet . Exceptând cazul în care ai fermã si culegi zarzavaturile din grãdinã sau tai puiul crescut în propria ogradã, nu prea avem acces la o hranã de calitate, fãrã substante toxice. Pentru cã suntem sãraci. Ne zgârcim la fondurile care ar trebui alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparaturã performantã care sã detecteze toti aditivii periculosi. Dar cheltuim din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Si de faptul cã românii au putere de cumpãrare micã se profitã din plin. Multe produse alimentare de import încãrcate de E-uri ucigase, respinse la ele acasã, se comercializeazã fãrã probleme pe piata noastrã. Pentru cã României îi lipseste un cadru legislativ coerent care sã punã capãt transformãrii pietelor din tara noastrã într-un debuseu pentru producãtorii strãini. În tara noastrã, regimul aditivilor alimentari e reglementat printr-un ordin al Ministerului Sãnãtãtii si al Familiei. El cuprinde E-urile acceptate si cantitãtile admise. Si totusi galantarele sunt invadate de produse care ne bagã în spital. În România, E-urile cancerigene fac ravagii Pentru cã nu avem aparaturã sensibilã pentru detectarea tuturor aditivilor Majoritatea produselor alimentare contin aditivi, în special cei numiti emulgatori, cunoscuti în mod curent sub denumirea de E-uri. Multe dintre aceste E-uri s-au dovedit a fi periculoase pentru om. Astfel, s-au întocmit liste pozitive si negative cu E-urile continute în produsele alimentare. Se spune cã suntem ceea ce mâncãm. E un adevãr dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt provocate de alimente si modul de hrãnire. Alimentele ucigase Aditivii alimentari sunt substante care în mod normal sunt utilizati ca ingrediente. Sarea, zahãrul si otetul sunt substante nelipsite din mâncarea noastrã. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar în ultimii 30 de ani, în continutul multor produse alimentare au apãrut substante chimice, de sintezã, uzitate mai cu seamã în industria alimentarã. Aceastã categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive, care induc multe boli grave. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetãri Alimentare, e convins cã, cresterea alarmantã a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legatã de avalansa produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de rãspândirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. "Una e sã mãnânci un mãr si cu totul alt ceva e sã bei un compot de mere conservat cu aditivi" - semnaleazã prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodatã, asupra mezelurilor - în special asupra parizerului si crenvurstilor -, bãuturilor asa-zis rãcoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice - mai cu seamã supele la plic - sau afumate. Cumpãrãm la grãmadã În momentul de fatã, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. Cele fãrã etichetã, în mod firesc, n-ar trebui comercializate. Producãtorii au început sã metioneze pe etichetã ce E-uri contine alimentul respectiv. Conservantii, aromele, colorantii de sintezã sunt indicate pe ambalaj cu litera E, urmatã de un numãr din trei sau patru cifre. Dar, din pãcate, cumpãrãtorul încã nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi. Si cel mai adesea, cumpãrãm la grãmadã. Mai grav e cã în în România nu existã aparaturã performantã pentru detectarea tuturor E-urilor. Prof. dr. Mencinicopschi spune cã putem lua un produs pe eticheta cãruia sunt specificate o serie de E-uri, dar aparatele din dotarea laboratoarelor nu reusesc sã le evidentieze. În România, Institutul de Cercetãri Alimentare e compatibil, în plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasã mult de dorit. De regulã, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive. Ele zac în stocuri si pentru a scãpa de ele, producãtorii externi le "împing" pe pietele tãrilor cu putere de cumpãrare micã, din care face parte si România. Asa se explicã de ce cheltuim enorm pentru rezolvarea problemelor de sãnãtate publicã. Prof. dr. Mencinicopschi e de pãrere cã e foarte necesarã o legislatie care sã-i protejeze pe producãtorii autohtoni. Pentru cã ei sunt scosi de pe piatã de concurentã. Producãtorul extern vinde la noi cu 40.000 de lei kilogramul un salam plin de E-uri rele si, astfel, îl falimenteazã pe producãtorul român care aduce pe piatã un salam la 300.000 de lei kilogramul, ce-i drept mult mai sãnãtos pentru cumpãrãtor. Desi prof. dr. Mencinicopschi a subliniat cât de necesarã e o "lege cadru a alimentului" - asa cum e în lumea civilizatã, totusi legislatia noastrã schioapãtã. Dieta personalizatã Dupã ce îi asculti pe specialisti ai impresia cã vor sã bage frica în noi si cã cel mai bun lucru e sã mori de foame. Nu-i chiar asa. Ei vor sã ne avertizeze cã suntem bombardati de alimente toxice. Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviste, directorul Institutului de Boli de Nutritie, e adeptul dietei personalizate, în functie de vârstã, stare de sãnãtate, profesie si alti factori specifici fiecãrui om în parte. La prima vedere o asemenea dietã pare costisitoare. Prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Boli Endocrinologice, ne contrazice. "Mai ales vara, avem din belsug legume si fructe". Si pentru a nu cãdea din picioare sã luãm aminte si la ce ne recomandã prof. dr. Mencinicopschi: carne de pui, de curcã, curcan, peste oceanic gras (macrou, hering, ton) crap, caras, pãstrãv, somon, brânzeturi - mai putin cele "topite" sau "afumate" -, lactate - cu exceptia iaurturilor cu termene de valabilitate peste o lunã sau cu arome si coloranti chimici. E-urile considerate de oncologi drept "criminale" Suspecte: * E 125, E 141, * E 150, E 171, * E 172, E 173, * E 240, E 241, * E 477; Periculoase: * E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã); Toxice: * E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338, * E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, * E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320, * E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal) Cancerigene: * E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS. E-urile bune: * vitamina E naturalã E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia); * vitamina C naturalã - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic * clorofila E 140 - colorant natural * lecitina E 322 - antioxidant natural * pectina E 440 - gelifiant natural * caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algã marinã. Autoarea acestui articol este Magda Marincovici - de la ziarul Jurnalul. Le multumim pe aceasta cale pentru bunavointa!
Multumim din suflet tuturor participantilor la concurs si le dorim mult noroc! Va asteptam cu placere, la viitoarele concursuri, cu premii mai consistente. Mutumim sponsorului nostru firma 2E - PROD producator al uleiului CARDINAL Din cauza unor probleme tehnice am publicat lista concurentilor incompleta, lucru pe care l-am remediat si pentru care ne cerem scuze. Tragerea la sorti s-a facut cu ajutorul RANDOM.ORG Fericitul castigator este o castigatoare: STAN ANA MARIA, din Bucuresti. Felicitari!!!
Sponsor 2E - PROD producator al uleiului CARDINAL Firma 2E - PROD este prima firma din Romania care a fabricat si promovat uleiurile presate la rece, din seminte oleaginoase autohtone, crude, neprajite, dupa o tehnologie proprie care asigura uleiurilor o calitate deosebita, o claritate stralucitoare, gust si miros proaspat si placut. Produse naturale 100%. Ce castig: cinci sticle de ulei CARDINAL, de floarea soarelui. Ce trebuie sa fac: intra pe siteul www.2e-prod.ro si alege trei produse, care crezi ca ti-ar fii de trebuinta in gospodarie. Trimite un email la retete.mancaruri@yahoo.com, cu cele trei produse si datele tale: nume, adresa , numar de telefon si de unde ati aflat de concurs. Perioada concursului: 23 septembrie 2010 - 23 octombrie 2010 Cine castiga: in data de 25 octombrie se va trage la sorti castigatorul. Cu participarea: www.konkurs.ro Impreuna cu scuzele de rigoare, iata lista finala cu participantii: 1.LATICI ALINA-GRATIELA 2.Inache Vasilica 3.Rusu Alexandru 4.Tecuceanu Catalina 5.Chelariu Marius Ionut 6.Mocanu Adriana 7.Mioara Climescu 8.Ene Constantin 9.ARMANGIC DOINA 10.SIN ELENA 11.Luca Andreea 12.Costea Vera 13.Elena Banu 14.Ciubotariu Mihai 15.Bîldea Razvan 16.Caplea Iulia 17.Simona Birjoveanu 18.Nenciu Genoveva 19.Birjoveanu Adrian 20.Janina Dobre 21.Patrascu Mihaela 22.CARAMALĂU LUIZA-BEATRICE 23.Ghinet Andreea 24.Lazar Cornelia 25.Andreea Mihaela Lazar 26.Minzu Simona Elena 27.Ciupagea 28.Pop Aurelia 29.Sumalan Iuliana 30.Dumitrascu Adriana Madalina 31.Stan Ana Maria 32.Diaconu Luminita 33.Alexandra Andrei 34.Rusu Ciprian 35.Rudolf Drica 36.Borza Monica 37.Pasa Bogdan 38.gheorghe marieta 39.SIMA GEANINA 40.Tontsch Willi 41.Moraru Roxana Maria 42.Barbu Florina Ramona 43.Sandu Roxana Elena 44.MOLAN MARIA-DANIELA 45.Sandu Daniel 46.Rusu Liliana 47.Maria Giurgiu Serban 48.Epuras Simona Cristina 49.balan florentina-alina 50.NANCA ANETA 51.Berescu Raluca Simona 52.Alecu Maria 53.Ana-Maria Staicu 54.Man Camelia 55.CIUREZU MARIANA 56.Mihalca Irina Lucia 57.VASILESCU GABRIELA 58.Elena Vasilescu 59.Lazar Lucia Cristina 60.VEBERT DANIELA - ADI 61.Andronic Ani 62.LUPU IRINA 63.LUCA MIHAELA 64.RIPA ELENA 65. Marta Ionel 66.Maxim Ancuta 67.Molnar Cecilia 68.Oprea Lucica 69.Molnar Matei 70.pluteanu elena camelia 71.Croitoru Mirela Ionela 72.Serban Eugenia 73.Ghinda Tatiana 74.Martuneac Oana Cristina 75.Iulia Ghidanac 76.Craciun-Mocan Bianca 77.Tarta Dorina-Mariana 78.Georgescu Alina 79.petruta daniel 80.petruta tudora 81.Madalina Radulescu 82. Reti Magdalena 83. Ivan Andreea 84. stroe virginia 85. ZAPARTAN DELIA 86. Clepce Lucia 87.Tucudean Oana 88.Nedelcu Alina 89.cristina andron 90.Campeanu Eleonora 91.Campeanu Cristina 92.berzantu alina 93 Anghard Frandes 94 Besliu Elena Alexandra 95 Costea Alexandra 96.costache maria 97 suslac corina 98 AMARIE DORINA 99 Dinca Mihaela 100 Emanuela Vass 101Stan Claudia Mariana 102 Bratu Ionel Adrian 103 Duca Carmen 104 DOBRE MINODORA 105 Paul Cristian Geletu 106 ALBU ILEANA 107 constantin iulia geanina 108 Borza Nicoleta 109 georgeta borza 110 Cristea Ionita 111 STROE CONSTANTA 112 Irascu Viorel 113 Borza Monica 114 Manz Mariana Loredana 115 pasa bogdan 116 Craciunescu Mihaela 117 Loredana Lungu 118 Chitanu Cristina 119 GHEORGHE RUXANDRA 120 Gheorghe Gheorghe 121 GheorgheFlorin Bogdan 122 Vasilescu Ana Maria 123 scurtu mihaela 124 Sirghi Silvia-Diana 125 HUTU MARIANA MIHAELA 126 HUTU CONSTANTIN-EDUARD 127 COTESCU MARIA 128 COTESCU MARIN 129 ELENA INGRID 130 Dinu Marius 131 Pilea ALINA 132 bratu cornel 133 Nenciu Alexandru 134 Georgescu Liviu 135 Serban Grigore 136 Tita Claudia 137 Toma Liliana 138 Monica Oprea 139 Ionescu Lucia Carmen 140 Gugiu Luiza 141 Malmare Ionela 142 Badachi Luminita 143 Mantu costin 144 Barsan Bianca 145 Arabolu Dan Gabriel 146 Straton Ramona 147 Stanescu Geanina 148 Anca Gabriel 149 Rosulescu Eugenia 150 Paul Cristian Geletu 151 Harapu Liliana 152 Tarta Andrada 153 Danut Tacu 154 Ciocoiu Nicoleta 155 Alexandra Borza 156 Aexandrescu Corina 157 Borza Alexandru 158 Mariana Borza 159 Cristea Sanda 160 Anca Je 161 Violeta Postolache 162 Borza Petronela 163 Tarta Lucian Gheorghe 164 Barbati Zvetlana 165 Gaug Mihai Flaviu 166 Savencu Anca 167 Cojanu Sebastian Daniel 168 Gherghe Valentina 169 Campeanu Mihai 170 Busuioc Roxana 171 Belciug Claudia Elena 172 Ciobanu Iuliana Daniela 173 Dragu Daniela 174 Dragu Beatrice 175 Ojog Anca
Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz, 2004, 14,5% alc S-a lasat racoare afara, asa ca putem trece fara mari ezitari si spre vinuri ceva mai grele... Un shiraz greu de gasit, chiar si la magazinele online de afara, dar care, pare-se, a fost considerat ca fiind prea scump in Romania, asa ca il mai puteti gasi pe la cateva magazine specializate. Isi face banii fara nici un fel de ezitare, in cazul in care criza nu v-a lasat decat cu bugete de entry-level-uri. Desi bate spre al saptelea an de viata, pare inca un vin solid, dens, cu o complexitate ravasitoare. Incepe, evident, din note inchise, de paine prajita, cerneala, lemn uscat si tabac, evolueaza spre fructe de padure (mai mult negre) proaspat strivite, si explodeaza, cand se deschide complet, in ciocolata, spuma de espresso, fum si o urma de cacao. Gustul este lung si frumos, cu taninuri perfect integrate, prietenoase, plin de armonie. Desi nivelul de alcool e destul de mare, nu perturba cu nimic armonia aromelor sau echilibrul intern al vinului. Dovada stau si numeroasele premii luate pe la concursuri internaiionale. Pentru premianti! Radu Rizea – Vinul.ro
Am gasit abandonati acum 2-3 zile doi pisoiasi superbi, pe care, din pacate nu ii pot pastra. Isi cauta un stapan care sa aiba mare grija de ei si sa ii iubeasca. Preferabil sa ii ia pe amandoi, dar daca doreste doar pe unul dintre ei e ok si asa. Sunt foarte micuti, asa cum puteti sa vedeti si in poze. Eu nu le-am facut nici un vaccin. De asemenea, nu stiu ce sex au:) Viitorul stapan ar trebui sa fie din Bucuresti, dar daca doreste cineva din alta localitate sa ii ia si poate veni pana in Bucuresti, nu e nici o problema. Pentru cei interesatii ma puteti contacta la adresa de e-mail: grasu64@yahoo.com, tel. 0721 742 444 sau boheme.fille@yahoo.com Sunt foarte jucausi, d-abia am reusit sa ii tin intr-un loc sa le fac poze. Pozele acestea nu le fac dreptate, sunt mult mai scumpi si frumosi. Pentru mai multe poze: http://boheme-fille.blogspot.com/2010/10/post-is-only-for-my-romanian-readers.html Va rog dati si voi share, pentru a-i ajuta sa aiba un stapan cat mai repede.
Dan Silviu Boerescu, fost redactor-sef Playboy Romania, actualul om din spatele site-ului bucatarescu.ro, dar si co-autor a doua carti de vinuri, ne-a onorat saptamana aceasta cu o poveste despre un vin razboinic. Saperavi 2007 – Tiflisi Marani, Georgia Cu exact trei ani in urma, am fost invitat la o masa in stil rusesc la Moscova. Meniul se anunta fabulos, debutand cu un bors ucrainean de sfecla. Am fost chestionat asupra vinului. Am vrut sa impresionez si am cerut un vin georgian, un Saperavi. Seful de sala s-a uitat crunt la mine si mi-a raspuns taios: “-N-avem!”. Pai, cum? m-am intrebat eu. Apoi, brusc am fost siderat: Rusia tocmai ce avusese un mic razboi cu Georgia si, evident, marfurile gruzine se aflau sub embargo. Acum vreo doua saptamani, am fost invitat la Real –ul din AFI Palace, pentru lansarea catalogului de vinuri, editia de toamna. Sergiu Nedelea, care oficia, mi-a atras atentia asupra a trei vinuri “exotice”, provenind din China, Turcia si Georgia. Georgia, am tresarit eu! Ce bine ca nu suntem in razboi cu tara de unde provin cele mai vechi marturii despre Vitis vinifera! O sa pot bea un Saperavi din tara unde, in secolul V, Sf. Nina a venit sa raspandeasca credinta crestina intr-un toiag cioplit dintr-o batrana vita de vie. Vinul respectiv era un Saperavi, soi rosu interesant, dar care nu prea seamana cu nimic de la noi. Este un sec mai degraba suplu decat corpolent, culoarea fiind un rosu inchis batand oarecum in violet. Aroma trimite la fructe negre de padure (mure), iar gustul se situeaza pe aceleasi coordonate (mure? coacaze negre?). Am simtit si ceva tanini, probabil ca va fi adastat prin baricuri de stejar, dar nu mai mult de 6-12 luni. Gastronomic, ma trimite la vanat, afumaturi si ceva branzeturi mediu-tari. Una peste alta, un vin de masa absolut onorabil, dar caruia nu-i poti pretinde fineturi de “chateau”. Cred ca mi-ar fi placut si la Moscova, dar n-a fost sa fie. Pretul la raft: 23 lei. Cand am fost eu, putea fi degustat gratis si la enomat. Dan-Silviu Boerescu, www.bucatarescu.ro
Ingrediente: pentru aluat - 400 g faina - 150 ml ulei Cardinal - 100 ml lapte - 1 plic praf de copt - 1 lingurita bicarbonat - chimen, sare pentru compozitie - 1 conserva macrou ( 400g ) - 2 linguri smantana -150 g cascaval - 200 g ciuperci - 1 ceapa - marar si patrunjel verde Preparare: Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se framanta. Se pune aluatul intr-o folie si se da la frigider pentru o jumatate de ora. Intre timp curatam, taiem si calim ceapa si ciupercile. Dupa ce le-am calit le lasam sa se racoreasca. Dupa o jumatate de ora scoatem aluatul si intindem doua foi subtiri. Asezam intr-o tava de tarta, de 25 cm, prima foaie. Peste ea punem ceapa si ciupercile, amestecate cu 2 linguri de smantana si verdeata dupa gust. Condimentam cu sare si piper. Adaugam pestele taiat marunt, peste care punem cascavalul, dat prin razatoarea cu ochiuri mari. Punem a doua foaie in care am facut niste gauri circulare. Dam la cuptorul incins, pentru circa 20 - 30 minute
Pe 10 octombrie 2010, la Rin Grand Hotel din Bucuresti, in sala de conferinte Amsterdam, Strada Vitan-Bârzeşti, nr 7D, et 13, Bucuresti se va desfasura Targul dedicat Zilei Internationale Raw Vegan. Targul va fi deschis pentru publicul larg, incepand cu ora 10:00 iar intrarea va fi gratis. Vom aveam intre 10-12 expozanti, care vor oferi vizitatorilor o gama larga de produse diverse. De la electrocasnice de ultima generatie, carti de retete, miere bio, legume si fructe bio, tavite cu vlastari, uleiuri aromatice, si pana la delicatese raw vegan ambalate sau proaspat preparate. Vor avea loc degustari de produse cat si demonstratii ale electrocasnicelor. Pentru expozantii care considera ca ar avea produse care se pot incadra la categoria Raw Vegan Food, mai avem disponibile inca 2 standuri de 4 m2. DETALII gasiti aici: Ligia Pop
Un nou star din Chile: Carmenere Aromo Private Reserve 2007
(Maule Valley, Chile, 13,5% vol. alc., vin roşu sec) Istoria soiului Carmenere seamana cu cea a Malbec-ului: soi obisnuit, aproape banal, in tara in care s-a nascut (Franţa) si transformat in „star” in cea adoptiva (Chile, respectiv Argentina). Astazi, Carmenere inseamna Chile, tara si soiul promovandu-se reciproc pe plan international. Carmenere Aromo Private Reserve 2007 este vin usor de baut, prietenos si cald, cu arome exotice de fructe rosii de padure, mirodenii uscate, lemn si piper proaspat zdrobit. Gustul este foarte catifelat, are o evolutie buna, aducand pe final tonuri intense de prune afumate, coacaze negre, dar si o mineralitate deosebita. Costa in jur de 41 de lei şi este disponibil la www.vinchile.ro. Valentin Ceafalau, Vinul.Ro