marți, 28 mai 2013

No-knead bread / Paine neframantata


Cea mai simpla reteta de paine: paine fara framantare!
Reteta am gasit-o aici: www.justlovecookin.com
Eu va redau doar pozele facute de mine, iar reteta este, cuvant cu cuvant, cea de pe site-ul Just Love Cookin al Anei Maria Ciolacu.
Multumesc Ana Maria!
In toata casa se imprastie un miros senzational, este foarte gustoasa, pufoasa si se pastreaza doua-trei zile!



"Ingrediente pt o paine
500 g faina 000
340 ml apa
13 g drojdie de bere proaspata
2 lingurite sare
Mod de preparare
Uitati-va la acest video si nu veti mai avea nevoie de nici o explicatie, in ceea ce priveste impaturirea, ca altceva nu trebuie sa faceti. In video sunt usor alte cantitati si alt procedeu. Drojdia este foarte putina, insa aluatul este lasat la temperatura camerei. Eu fac aceasta paine cu cantitati diferite, si o las la crescut in frigider. Sa ne intelegem de la inceput. : )
Si sa explic cum fac eu minunea asta spatiala:
Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Eu folosesc intotdeauna drojdie proaspata, pe care o dizolv in apa la temperatura camerei (puteti inlocui 13 g de drojdie proaspata cu 2 g liofilizata. In acest caz, drojdia se amesteca cu faina).
Lichidul vi se poate parea cam mult, si aluatul prea moale,dar painea asta are nevoie de hidratare, si e ok asa.
Am turnat lichidul peste faina si am invartit cu  o lingura de 4-5 ori, pana s-a adunat cat de cat, dupa care am pus capacul recipientului, si am “uitat” totul frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Il puteti pune si intr-un castron acoperit. Important e sa il puneti in frigider. Lasat temperatura camerei, are nevoie de mult mai putina drojdie.
Trebuie sa il lasam intre 12 si 24 de ore. Eu l-am lasat 17, dar uneori il las si 10-12. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, insa.


A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am rasturnat pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug.

Mi-am infainat bine de tot mainile, am pudrat niste faina si deasupra aluatului, si l-am aplatizat usor, intr-un dreptunghi.

Am adus partea dreapta pana la jumate, apoi am acoperit partea dreapta cu partea stanga.
Daca folosim destula faina in etapa asta,nu ni se va lipi de maini nici macar un pic de aluat.
Am intors sulul format, si am mai facut o data acelasi lucru, ca in poze si video.
Am pudrat bine de tot cu faina un servet de bucatarie, pe care am asezat aluatul cu partea deschisa, sa zicem, in JOS.
Am pudrat cu faina si deasupra,si am inchis servetul, lasand aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 ora daca aveti timp.
Am incins foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (de obicei 250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru.
Am ridicat usor prosopul, si am luat aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
Am deschis cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, am ridicat capacul oalei incinse, am aruncat painea in ea, am acoperit cu capacul si am lasat-o cca 25 min. Am luat capacul si am mai lasat painea alte 10-15 minute. Si cu doar 2 minute de “munca”, a doua zi am pe masa cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata."


Pofta buna!

luni, 27 mai 2013

Dulcegarii culinare - Clatite cu capsuni


Pozele imi apartin!
Reteta este copy paste de pe: http://bianqua.blogspot.ro numai ca am inlocuit afinele si zmeura, cu capsunile si am umblat un pic si la cantitati!

Ingrediente:
8 oua (albusurile separate de galbenusuri)
600 g de urda sau ricotta (sunt cam aceeasi branza :)
400 ml de lapte
200 g de faina (cantitatea e aproximativa, si pentru ca la faina nu e niciodata fix, puneti pana se face un aluat mai gros decat cel normal de clatite, dar care sa poata fi turnat cu o lingura)
1 praf de copt
putina sare
500 g de capsuni
100 g de zahar
100g de unt
Atentie!! Din ingredientele mentionate iese o cantitate foarte mare de compozitie, suficienta pentru vreo 6-8 persoane! Noi ne-am indestulat 2 persoane și tot au mai ramas vreo 2/3 din compozitie. Am pus-o la frigider si mai facem si maine! :-D

Preparare:
Pentru aluat: luati galbenusele, urda/ricotta si laptele si amestecati-le cu mixerul intr-un bol pana devin o pasta omogena. Puneti o parte din faina (mai puteti adauga mai tarziu daca e prea moale mixul), praful de copt si sarea si amestecati bineeee. 

Intr-un alt bol bateti albusurile spuma. Adaugati albusurile incetisor si integrati-le amestecand usor in aluat, apoi adaugati 1/3 din afine in aluat.







Pentru sirop (topping), puneti restul de capsuni intr-o cratita, cu zaharul si jumatate din unt si dati la foc cateva minute, pana se topesc zaharul si untul si devine un fel de compot. Luati de pe foc si siropul e gata!


Se topeste putin unt in tigaie si cand se face tot balonase se pune aluatul cu lingura si se intinde uniform. Ar trebui sa iasa cam de 1 cm grosime (aproximativ). Nu incercati sa intoarceti clatita din tigaie, cum se face cu clatitele normale, pentru ca nu va merge :d... luati o spatula si dupa 1-2 minute sau cand vedeti ca face clatita niste mici bule, intoarceti-o cu spatula. 

intoarceti si
 Turnati sirop din abundenta!
Pofta buna!

duminică, 26 mai 2013

Retete simple - Spuma de capsuni

Pentru ca mi-au ramas capsuni de la tartă, am zis să fac rețeta asta foarte simplă și rapida.
Reteta am gasit-o pe site-ul www.gustos.ro.

Ingrediente:
200 gr capsuni

- 2 albusuri
- 100 gr zahar
- frunze de menta pentru decor


Mod de preparare:
Mixam albusurile cu zaharul pana devin o spuma foarte tare. 

Adaugam capsunele si continuam sa mixam pana acestea se zdrobesc complet.

Obtinem o crema pufoasa, delicioasa.Va las sa va convingeti singuri.

 Pofta buna!

sâmbătă, 25 mai 2013

Retete dietetice - Supa cu unt de arahide


Pentru că am luat un borcan de unt de arahide pentru cartofii noi la cuptor, am căutat ce alte rețete mai pot face.
Și am găsit aceasta supa pe dietetik.ro.
Supa cu unt de arahide este foarte gustoasa, este simplu de facut si merge de minune in post, pentru ca nu are nimic "de dulce”.

Ingrediente:
- 3 cartofi
- 2 ardei iuti mici(verzi)
- 1 morcov
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 4 linguri de unt de arahide
- 1 ardei rosu gras
- 1 cana de boabe de porumb(din conserva,gata fiert)
- 2 lingurite de zahar
- patrunjel
- sare si piper
Preparare:
Curata cartoful, morcovul si ceapa si taie-le marunt. Caleste legumele intr-o lingura de ulei.  Pune sare. Adauga ardeiul gras si catelul de usturoi dat prin razatoare si continua sa calesti vreo cateva minute. Pune apa clocotita (doi litri) si fierbe toate legumele impreuna vreo 30 de minute.
Cand au fost bine un fierte cu un blender vertical transforma supa in crema. Pune supa pe foc. Adauga untul de arahide si lasa totul sa fiarba cateva minute. Pune sare, zaharul si ardeiul iute tocat feliute, patrunjelul tocat marunt si boabele de porumb. Mai lasa supa pe foc inca cateva minute si gata!

Serveste supa cu unt de arahide foarte calda cu paine prajita. O sa-ti placa si ai sa vrei sigur si a doua portie, asa ca trebuie sa stii ca din toate astea rezulta vreo 4-6 portii, iar o farfurile mica cu supa cu unt de arahide are pana in  200 de calorii.
Pofta buna!

vineri, 24 mai 2013

Deserturi - Tarta cu cirese si capsuni






O reteta inspirata de blogul Simplis.

Ingrediente:
pentru umplutura
- 600 g cirese
- 300 g capsuni
- o jumatate de lamaie
- 5 linguri de zahar
- 3 linguri amidon de porumb 
- un pliculet de zahar vanilat
- 30g unt 
pentru aluat

- 500g faina 

- 150-170g unt
- 1 lingura de zahar
- sare si 6 linguri de apa rece
pentru ornat
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de lapte
pentru uns tava
- 50 g unt

Preparare:
Incingeti cuptorul la 220grC.
Aluatul
Amestecati bine faina, untul zaharul, sarea si apa, pana obtineti un aluat omogen care nu se lipeste de maini.

Impartiti aluatul in doua si dati-l la frigider cat timp preparati umplutura.
Umplutura
Spalati bine ciresele si capsunile, rupeti coditele, scoateti samburi la cirese si taiati capsunile in doua sau in patru daca sunt mai mari.

Puneti-le intr-o tigaie la foc mic, stoarceti peste ele lamaia, adaugati 5 linguri de zahar si zaharul vanilat.
Lasati-le sa fiarba incet 8-10minute. La sfarsit adaugati amidonul.

Intindeti doua foi de aluat, rotunde, un pic mai mari decat tava in care preparati tarta.

Ungeti tava cu unt si puneti prima foaie.
Turnati umplutura impreuna cu zeama lasata.

Taiati untul in bucatele mici si imprastiati-le peste tarta.
Taiati aluatul ramas in fasii de 2-3cm latime si asezati bucatile astfel incat sa realizati oplasa cu ochiuri. Porniti de la centru inspre margine. Ungeti aluatul de deasupra cu lapte si presarati o lingura de zahar. Uniti cele doua straturi de aluat presand usor, pemargini cu o furculita.
Introduceti tarta in cuptorul incins la 220grC. Dupa 15 minute reduceti temperatura la 190grC. Mai lasati inca aproximativ 45min pana cand alutaul devine auriu inchis.
Lasati tarta sa se raceasca complet, daca mai aveti rabdare! Taiati-o in triunghiuri si treceti la treaba!
Pofta buna!





miercuri, 22 mai 2013

Retete simple - Cartofi noi la cuptor cu cimbru si busuioc

O noua rețetă incredibil de bună!!!
Aseara cu vecinii m-am certat, pentru ce mirosuri au suportat si aici vorbesc de aromele nemaipomenite ale cartofilor noi la cuptor!
Am gasit aceasta minunata reteta aici: www.dulcegarii-culinare.ro si nu am stat mult pe ganduri, am trecut la treaba ( si ma felicit pentru alegere ).


Din păcate n-am avut cimbru și busuioc proaspete, am folosit uscate. Și am mai pus și un pic de rozmarin (tot uscat) peste cartofi, în tavă, înainte să-i bag la cuptor.
Sunt extraordinar de buni, dar noi am încercat să mai adăugăm ceva, respectiv am ras niște telemea peste ei. Combinația de dulce cu sărat mi-a plăcut foarte mult!


Ingrediente:
- 1 kg cartofi noi
- 1 lingurita cu varf sare de mare
- cam un pumn frunze de cimbru ( eu am pus o lingura rasa de cimbru uscat)
- 5-6 fire de busuioc ( eu am pus o lingura rasa busuioc uscat)
- 4 catei de usturoi
- 100 g unt
- 6 cuburi zahar brun
- 1 lingurita cu varf unt de arahide

Preparare:
Curatati si taiati, cartofii, in doua daca sunt mai mari, daca nu lasati-i intregi. Ii cantariti dupa ce ii curatati. Ii spalati bine, ii scurgeti de apa si ii puneti asa umezi intr-un bol. Adaugati sarea de mare  si facetile un masaj bland.

Bagati intr-un blender: cimbru, busuiocul, cateii de usturoi ( curatati), untul, zaharul brun, untul de arahide si mixati bine pana se formeaza o pasta

 cu care faceti un nou masaj cartofilor, pe care nu i-ati scurs de zeama.
Cuptorul fiind deja incins, puneti o foaie de copt intr-o tava, aruncati cartofii acolo, avand grija sa nu-i permiteti sosului sa curga din hartie-n tava ..deci puneti o bucata mai mare - nu faceti economie.
Acoperiti cartofii cu o folie de aluminiu si dati tava la cuptor pentru 30 - 40 minunte  - 1 ora la 190 grade.. depinde de cuptor.. Pe ultima suta de metrii, ii lasati descoperiti.. pentru crusta ;)
Va dati seama dupa miros cand sunt gata!

Pofta buna!

duminică, 19 mai 2013

Aperitive - Briose aperitiv



Aceasta este o reteta, modificata, pe care am gasit-o pe blogul Mitinita.
Multumesc pentru inspiratie!
Eu am adaugat piept de pui, marar si smantana in loc de iaurt.


Ingrediente:
- o jumatate de piept de pui fiert si taiat marunt
- 1 cana de faina
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita busuioc
- 1 lingurita de cimbru
- 1 legatura de marar
- 4-5 fire de ceapa verde
- 125-150 de grame telemea
- 150 g smantana
- 160 g lapte
- 2 oua
- 4 linguri ulei de masline
- 25 g unt, pentru uns tava





Preparare:
Se incinge cuptorul.
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si sarea. 
Taiem cepele verzi (oprim o ceapa taiata, pentru ornat), mararul si le adaugam cu cimbrul, busuiocul si 3/4 din telemeaua sfaramata, in bol.
Intr-un alt bol, batem smantana, laptele, uleiul si ouale, turnam peste faina si amestecam totul cu un tel,numai cat sa se incorporeze faina.
Adaugam pieptul de pui si mai amestecam pana se incorporeaza.
Ungem formele de briose cu unt si le umplem 3/4 cu compozitie.
Ornam cu ceapa si branza data prin razatoare.
Se da tava la cuptor 20-25 de minute sau pana cand incep sa se rumeneasca.

Se lasa sa se raceasca si se scot din forme.
Pofta buna!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...