miercuri, 29 februarie 2012

Retete de post - Chiftelute din piure de cartofi

Reteta si pozele apartin blogului BUCATARIA-MAREA AVENTURA
Multumiri!


O idee pentru ceva rapid, usor de facut si foarte gustos, pentru o zi de post.
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 4-5 linguri cu faina
- pesmet
- 30 g margarina
- sare, piper
- 1/2 legatura patrunjel
- 2 catei de usturoi
- 4 -5 ciuperci proaspete




Preparare:
Cartofii se curata, se spala, se taie felii si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce sunt gata, se scurg de apa si se mixeaza cu: faina, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat marunt, margarina, sare, piper, ciupercile tocate marunt si 2-3 linguri pesmet. Trebuie sa rezulte o pasta groasa. Daca nu s-a legat bine, se mai adauga pesmet. Se uda mainile cu apa si se formeaza chiftelute, care se trec prin pesmet si apoi se prajesc in ulei incins. Cine doreste, le poate aseza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu pesmet, apoi le poate coace la cuptor timp de 30-35 minute.
Pofta buna!

marți, 28 februarie 2012

Retete de mancaruri - Cornulete cu nuca si marmelada




Foto by Simona Floroaia - La Bohème

Ingrediente:

- 500 g faina
- 25 g drojdie
- 3 linguri zahar
- 150 ml ulei sau untura
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- 1 fiola esenta rom sau vanilie
- 100 ml lapte
- 300 g marmelada
- 150 g miez de nuca
- 1 ou pentru uns
- 3 linguri zahar pentru decor
- faina pentru planseta
- 1 lingura ulei pentru tava

Preparare:

1. Freci drojdia cu zaharul pana obtii o pasta omogena, in care zaharul s-a dizolvat. Cerni faina intr-un castron, iar in mijloc faci o adancitura, in care pui treptat oul batut cu sarea, drojdia, esenta, uleiul si laptele caldut. Framanti aluatul si il lasi sa creasca la cald, timp de 3/4 ora.
2. Imparti aluatul in 5 bucati egale, pe care le intinzi cu sucitorul, pe planseta presarata cu faina, sub forma unor cercuri groase de 7-8 mm. Cu un cutit bine ascutit, trecut prin faina, tai cercurile in 8 triunghiuri.
3. Amesteci nuca macinata cu marmelada. Pui cate o lingurita de amestec la baza fiecarui triunghi si le rulezi. Le asezi in tava unsa si le lasi sa dospeasca 1/2 ora.
4. Ungi cornuletele cu ou batut si le coci 25 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu. Le scoti din cuptor si le presari cu zahar.


Pofta buna!

luni, 27 februarie 2012

Retete culinare - Vinete umplute

Am facut si eu vinete umplute dupa reteta de aici http://retete-de-mancaruri.blogspot.com/2011/11/retete-de-post-vinete-umplute.html , numai ca am pus deasupra cascaval ras. Daca vreti sa fie de post, nu adaugati cascaval. Iata rezultatul!

Atentie!
Nu exista cascaval de post!




Foto by Simona Floroaia - La Bohème

sâmbătă, 25 februarie 2012

Retete culinare - Conopida cu bacon in sos de ardei


Reteta si pozele apartin blogului BUCATARIA-MAREA AVENTURA
Multumiri!


Ingrediente:

- 1 conopida potrivita
- 200 g bacon afumat
- 3-4 buc. ardei gras de diverse culori
- 1 ceapa
- 3-4 rosii
- sare, piper, cimbru
- 2-3 catei de usturoi
- 3-4 linguri ulei.

Preparare:

Conopida se desface in buchetele mai mici si se fierbe in apa cu sare, timp de 5-7 minute. Se scurge de apa si se lasa sa se raceasca.Se formeaza apoi rulouri, infasurand in bacon fiecare buchetel de conopida.
Ceapa si ardeii se spala, se curata si se toaca marunt, apoi se pun la calit in ulei, pana se inmoaie. Se adauga rosiile decojite si tocate in cuburi mici. Se sareaza, pipereaza, se adauga cimbru si se mai fierbe pana scade sosul. La final se adauga usturoiul taiat felii subtiri. Sosul de ardei se lasa sa se raceasca putin, apoi se transfera intr-o tava termorezistenta. Deasupra sosului, se aseaza rulourile de conopida.
Se da tava la cuptor pentru 30-35 minute.
Mancarea se serveste calda.
Pofta buna!

vineri, 24 februarie 2012

Retete culinare - Prajitura Negresa


Reteta si pozele apartin blogului http://cathy2.prodiaspora.de
Multumiri lui Cathy!

Dragilor, aceasta negresa de post este atat de pufoasa, atat de ademenitoare, incat cu greu veti rezista tentatiei de a nu o prepara.


Ingrediente:
- 1 cana zahar
- 1 cana apa
- 1/2 cana ulei
- 4 linguri cu gem sau dulceata (eu am pus cirese din dulceata)
- 3 linguri cacao
- o mana nuci pisate (merge si cocos daca nu aveti nuci)
- o lingurita rasa de praf de copt (cui nu-i place praful de copt poate sa puna bicarbonat stins cu zeama de lamaie)
- 2 cani faina
- stafide (sau mere, prune, caise uscate)
- arome
Preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o "crema", care se pune in tava unsa si tapetata cu faina.
Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presara nuca, ciocolata de post sau orice altceva va place :)
Se taie cand s-a racit.
Daca vreti sa faceti prajitura intr-o tava mai mare trebuie sa dublati reteta.

joi, 23 februarie 2012

Retete culinare - Budinca de paine


Foto by Simona Floroaia - La Bohème

Imi cer scuze pentru calitatea pozelor, ori aparatul nu este bun, ori pozarul nu reuseste sa il regleze.

Reteta originala era dulce: http://www.caietulcuretete.com/2011/05/budinca-de-paine.html, eu am modificat-o incercand sa vad daca iese si sarata, eu zic ca am reusit.

Ingrediente:

- o paine veche
- 6 oua
- 300 ml lapte
- 150 g cascaval
- 1 legatura marar
- 50 g unt, pentru uns tava

Preparare:

Incingem cuptorul. Ungem tava. Taiem painea cubulete si o asezam in tava. Amestecam ouale cu laptele si cu mararul, taiat marunt si sare, dupa gust. Turnam laptele amestecat cu ouale si mararul peste painea din tava. Radem cascavalul deasupra. Dam la cuptor pana prinde, deasupra, o culoare aurie.
Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...